Dostupni linkovi

Skoplje: Policija razbila protest, dvadesetak povrijeđenih


Neredi na ulicama Skoplja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Žestoki sukobi demonstranata i policije u Skoplju

U sukobu policije i demonstranata u Skoplju povrijeđeno je oko 20 policajaca i demonstranata, a ima i uhapšenih. Policija je suzavcem i dimnim bombama uspjela da u utorak uveče razbije veliku masu ljudi koja je demonstrirala od kasnih popodnevnih sati protiv vlasti Makedonije.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je izjavio da je povrijeđeno desetak policajaca od kojih jedan teže i da je on prebačen u bolnicu. Kotevski je rekao da je uništeno mnogo vozila.

“Policajaci su bili napadani, ali je grupa na kraju razbijena”, izjavio je dodajući da će više detalja o noćašnjim događajima policija saopštiti u toku dana, u srijedu 6. aprila.

Policija, koja je prvih nekoliko sati bila korektna prema građanima, kad je pao mrak izgurala ih je van prostora vladinog kompleksa, a kasnije upotrebljavajući silu, razbila na manje grupice i rastjerala sa ulica Skoplja.

Među onima koji je policija pretukla je i novinar Zoran Ivanov, trenutni direktor TV 24 Novosti.

Povodom poslednjih dešavanja oglasio se Zoran Zaev, lider opozicionih socijaldemokrata i pozvao građana da mirno i dostojanstveno protestuju, da ne dozvole da se nezadovoljstvo otrgne kontroli jer, kako je naglasio, moraju se sačuvati mir, stabilnost i materijalna dobra. On je pozvao i bezbjednosne strukture da budu obazrive u izvršavanju svojih zadataka i podsjetio ih da moraju sačuvati bezbjednost demonstranata.

Urednik Biroa RSE u Skoplju, Blagoja Kuzmanovski potvrdio nam je da su se građani Skoplja putem društvenih mreža spontano okupili na protest, revoltirani obajavom 28. bombe opozicije, koja je iz prisluškivanih razgovora otkrila da je 22-godišnjeg Martina Neškovskog 2011. ubio policajac na dužnosti Igor Spasov, te da je premijer Nikola Gruevski to znao, ali je krio da bi spasio policiju i sebe.

To se, ustvrdio je Zaev, jasno može zaključiti iz nezakonito prisluškivanih razgovora šefa tajne službe Saše Mijalkova.

Protesti ispred zgrade Vlade u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Na protestu u utorak su bili prisutni i članovi porodice ubjenog Neškovskog, majka i brat Aleksandar koji je preko društvenih mreža pozvao građane da se okupe i poručio da će istrajati u traženju pravde i reakcije državnih organa.

Građani su uzvikivali parole “Ostavke”, “Ubice”, "Gotovo je, gotovo”, “Nikola, izađi”.

Ranije je ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska optužila opozicionog lidera da je zloupotrijebio tragičnu smrt Neškovskog.

Ona je na press konferenciji rekla da je Zaev “dostigao vrh monstruoznosti poigravajući se sa emocijama na najgrublji način, zloupotrebljavajući smrt jednog mladog čovjeka”. Kako je navela, Zaev to radi da bi ostvario politički profit i spreman je na sve”.

Kolega Kuzmanovski kaže da se za sada ne očekuje reakcija državnog tužilaštva jer niti jednom do sada nijesu reagovali, a u javnosti postoji percepija da je tužilaštvo produžena ruka premijera Gurevskog, i da se od tog sastava tužilaštva ne može očekivati nikakva profesionalna reakcija.

Šta će se dalje dešavati teško je predvidjeti, ali bi se nezadovoljstvo građana moglo nastaviti naročito zbog toga što je opozicija najavila da će poput ove posljednje nove bombe opozicije, odnosno iznošenje zloupotreba vlasti, narednih dana biti sve osjetljivije i izazivati sve veći revolt građana.

Osim toga, opozicija je za 17. maj najavila nove velike proteste građana i da će tada, kako je rekao Zaev "ići do kraja dok vlada ne podnese ostavku”.

XS
SM
MD
LG