Dostupni linkovi

Opozicija o Kosovu tvrđe od Vučića


Poptisivanje peticije biće organizovano u celoj Srbiji, kažu u Jeremićevoj stranci
Poptisivanje peticije biće organizovano u celoj Srbiji, kažu u Jeremićevoj stranci

Narodna stranka Vuka Jeremića u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u nedelju je postavila štandove gde su građani davali svoj potpis protiv sporazuma koji bi Kosovu omogućio članstvo u Ujedinjenim nacijama. Akciju će, kažu, nastaviti u avgustu u celoj Srbiji, a peticija se može potpisati i na internet stranici stranke.

Jeremićeva Narodna stranka je ušla u Savez za Srbiju, a uz nju su u tom bloku i Demokratska stranka, koju sada predvodi Zoran Lutovac, Levica Srbije Borka Stefanovića, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Sindikat Sloga Željka Veselinovića, a čekaju se Dveri Boška Obradovića, kao Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića. Neformalni lider, koji je bio i inicijator stvaranja ovog opozicionog bloka, jeste bivši čelnik Demokratske stranka i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Iako Savez za Srbiju tek treba da bude formiran, objavljen je već program od 30 tačaka koji će ponuditi biračima. Obećavaju, ako pobede, i prelaznu nestranačku vladu eksperata.

Kad je o Kosovu reč, Savez za Srbiju se zalaže za postizanje pravednog i održivog rešenja kroz dijalog sa kosovskim Albancima, ali se protivi "bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u UN, "takozvane države Kosovo". Ova opoziciona grupacija je i protiv bilo kakvog referenduma, uključujući i referendum o Kosovu "u postojećim nedemokratskim uslovima".

Borislav Stefanović, lider Levice Srbije, jedne od članica Saveza za Srbiju, kaže da bi ovaj blok mogao da preraste i u predizbornu koaliciju. Kad je reč o programskoj poziciji o Kosovu, on za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da taj blok nije protiv dijaloga sa kosovskim Albancima, ali precizira:

"Mi ne verujemo u dijalog koji, ako nema to rešenje koje je nezavisnost, onda ste prozvani da ste protiv normalizacije i protiv Evropske unije. Ja u to ne verujem, nisam nikada ni verovao, niti je ko od nas to tražio na taj način. Zaista ne verujem u to da je jedino rešenje koje bi omogućilo evropske integracije Srbije nezavisnost Kosova ili stolica u Ujedinjenim nacijama", rezolutan je Stefanović.

Stefanović: Građani traže isključivo da se opozicija objedini( Foto: Dragan Đilas, Saša Janković, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Živković i Borislav Stefanović
Stefanović: Građani traže isključivo da se opozicija objedini( Foto: Dragan Đilas, Saša Janković, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Živković i Borislav Stefanović

Iako lider Levice Srbije, nema nikakvu nelagodu što je u istoj grupaciji sa desničarskom strankom Dveri, Boška Obradovića. U ovom trenutku, drži on, ideološke razlike nisu prioritet.

"Prioritet je promena ovog nakaradnog sistema i promena vlasti. Isticati sada te specifičnosti ne čini mi se opravdanim jer se u prethodnih pet izbornih ciklusa to pokazalo kao potpuno neuspešno. Dakle, građani ne žele da ulaze ni u programske posebnosti, a ni u ideološku orijentaciju opozicionih stranaka, već traže isključivo da se opozicija objedini. Evo, pogledajmo samo poslednje izbore u Beogradu (održani 4. marta 2018). Zašto tada dve ili tri kolone nisu dobile mnogo širu podršku građana?", pita Stefanović.

Dragoljub Mićunović, opozicioni poslanik i prvi predsednik Demokratske stranke, nezadovoljan je što je njegova partija ušla u Savez za Srbiju, zajedno sa desničarima iz Dveri, kao i rešenjem za Kosovo čiji je rodonačelnik Vuk Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomatije, a potom i predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija.

U takvom kosovskom stavu Saveza za Srbiju, u koji je Demokratsku stranku uveo Zoran Lutovac, koji je za predsednika partije izabran pre dva meseca, Mićunović, kako kaže za RSE, prepoznaje populizam, nacionalni romantizam, zavođenje masa.

"Sva ta romantika svodi se na nekakvu priču o tome da je Kosovo naše, a da ga je samo trenutno neko slučajno zaposeo i okupirao. Tu spadaju i ove popovske, amfilohijske, priče o svetinjama koje su važnije od svake budućnosti i realnog života. Ja sam uvek zbog toga imao konflikt unutar Demokratske stranke. I kad su celu tu politiku tada tako vodili, govorio sam i, ako se sećate, napadao me je Vuk Jeremić da mu ometam genijalnu politiku", podseća Mićunović.

"Hoću da kažem da je to jedna romantičarska glupost. Mi verujemo da ćemo mi sprečiti zato što će dati Rusi veto i da time što ćemo ih mi ometati oni ne važe, iako ih je priznalo više od sto zemalja, među kojima i one politički i ekonomski najsnažnije. Šta ćemo mi to da zamrzavamo? O čemu se tu radi? Šta mi to imamo pa ne damo?", pita Mićunović.

On kaže i da je novog predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca pitao:

"Koga mislite da ubedite da će Srbima sa Kosova biti bolje, kao i da će manastiri biti zaštićeniji ako smo mi stalno u napetom poluratnom stanju? Nije li racionalnije da imamo normalizovane, regulisane, odnose sa nekom državom sa kojom možemo o svojoj imovini, svojim spomenicima i svojoj manjini da razgovarate na jedan pristojan način, gde postoje i međunarodni arbitri da to rešavaju. Zašto se obmanjujete da je ovo bolje? Ovo nije bolje ni sa kog stanovišta", kaže Mićunović.

Dragoljub Mićunović: To je jedna romantičarska glupost
Dragoljub Mićunović: To je jedna romantičarska glupost

Neki Savez za Srbiju upoređuju sa nekadašnjim DOS-om (Demokratska opozicija Srbije koja je srušila vlast Slobodana Miloševića 2000. godine). Mićunović, međutim, podseća da su svi unutar nekadašnjeg DOS-a prihvatali evropski program, što sa Savezom za Srbiju nije slučaj.

Sa Mićunovićevom kritikom ulaska Demokratske stranke, nekadašnjeg stuba demokratske opozicije, ali i vlasti, u Savez za Srbiju, saglasan je i Jovan Komšić, politikolog sa Novosadskog univerziteta. Govoreći za RSE o programu od 30 tačaka Saveza za Srbiju, kaže da je prilično siguran u sledeći scenario:

"Taj deo koji se odnosi na demokratizaciju ostaće u senci njihovog protivljenja rešavanju kosovskog pitanja", predviđa Komšić i pita se "kako Lutovac ne shvata da će oni u stvari postati sateliti Jeremićeve nacional-patriotske politike?"

"Jeremić je ta vrsta političke ponude i Lutovac će faktički, težnjom da Demokratsku stranku sačuva na parlamentarnoj sceni, po mom sudu, pristajanjem na ovaj savez dovesti do toga da sve ostalo bude u senci dominantnog političkog pitanja, a to je Kosovo. Faktički će Demokrate na toj ideološko-političkoj sceni postati sateliti nacional-patriotske kosovske formule. A dok Srbija ima Kosovo u tom ideološko-mitskom projektu, dotle u njoj neće biti demokratije", ocenjuje Komšić.

'....Na realpolitičkom planu svako protivljenje sporazumu sa Kosovom je, u stvari, odlaganje ugrađivanja temeljnog kamena demokratizacije u Srbiji..."
Jovan Komšić

"Držim", precizira Komšić, "da kosovizacija Srbije, a to znači zamrzavanje konflikta i negiranje mogućnosti sklapanja bilo kakvog pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom, taj vid kosovizacije utiče na energije antidemokratskog tipa; on indukuje energije militarizacije i dodatne autoritarizacije".

"I u tom kontekstu na realpolitičkom planu svako protivljenje sporazumu sa Kosovom je, u stvari, odlaganje ugrađivanja temeljnog kamena demokratizacije u Srbiji; u Srbiji neće biti pretpostavki za konsolidaciju parlamentarne demokratije bilo koji akter da je na vlasti ukoliko ostane otvoreno pitanje Kosova i konsekvence protivljenja sporazumu sa Kosovom, koje podrazumevaju oslanjanje na antievropske i antidemokratske blokove domaćih i međunarodnih aktera i snaga", kaže Komšić.

Shodno tome, Komšić izvodi ovakav zaključak: "Jeremić se ne nudi Evropskoj uniji, Jeremić se svojom platformom nudi više Rusiji nego Evropskoj uniji."

Komšić ne može da zamisli da Savez za Srbiju sa ovakvim stavom prema Kosovu može dobiti podršku Brisela i Vašingtona, a bez te podrške teško mogu računati na međunarodni vetar u leđa i za deo programa koji se odnosi na demokratizaciju zemlje.

Programski okvir Saveza za Srbiju obećava demokratsko društvo, vladavinu prava, nezavisno sudstvo, specijalnog tužioca za visoku korupciju, lustraciju, zakon o poreklu imovine, uslove za fer i poštene izbore, medijske slobode itd.

Većina te ponude je sasvim legitimna, ali je i do sada figurisala u programima stranaka velikog broja pomenutih i drugih partija i uglavnom ostala mrtvo slovo na papiru. U programu se, uzgred budi rečeno, nigde ne pominje Vojvodina, ali zato jedna od tačaka tematizuje zaštitu prava i položaja Srba u regionu i dijaspori, kao i negovanje posebnih veza sa BiH entitetom Republikom Srpskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG