Dostupni linkovi

Opozicija najavljuje nove proteste, policija traga za Kurtijem


Protesti opozicije u Prištini 18. novembra
Protesti opozicije u Prištini 18. novembra

Lideri triju opozicionih partija na Kosovu saopštili su u četvrtak da će se sledeći protesti protiv Vlade i njenih politika u dijalogu sa Srbijom, održati 28. novembra, kada se inače obeležava Dan albanske zastave.

Pristalice opozicije protestvovale su u sredu zbog hapšenja Donike Kadaj-Bujupi, poslanice Alijanse za budućnost Kosova kojoj je određen jednomesečni pritvor. Policija traga i za poslanicima Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, Aljbuljenom Hadžiu i Fatonom Topalijem.

„Svi znamo da su ovo politička hapšenja ljudi koja su sprovedena na brutalan način u njihovim kućama. Nastavićemo da se protivimo. Zaustavite se dok ne bude kasno“, poručio je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova.

Tokom sukoba policije i demonstranata u sredu, medicinsku pomoć zatražilo je 25 osoba, od kojih su 16 policajaca, 6 demonstranata i dva slučajna prolaznika, saopštili su iz Kliničkog univerzitetskog centra u Prištini. Svi su nakon ukazane pomoći pušteni kući.

Tokom nereda policija je privela 22 demonstranata, zapaljeno je jedno zvanično vozilo, a više ih je oštećeno.

Protesti u Prištini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

U međuvremenu, Ambasade zemalja Kvinte u Prištini (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) osudile su nastavak upotrebe sile “radi postizanja političkih ciljeva“.

„Apeujemo na poštovanje vladavine zakona, demokratskih procedura i međunarodnih normi. Političko nasilje je neprihvatljivo i šteti interesima građana Kosova i međunarodnoj poziciji Kosova. To nikome ne donosi dobro“, navode se u zajedničkoj izjavi.

Ambasade su čestitale Policiji Kosova na profesionalizmu i istakle značaj poštovanja zakona od strane svih građana, bez obzira na rang ili poziciju.

S druge strane, bezbednosna situacija na Kosovu i posljednja događanja bile su teme razgovora ministra unutrašnjih poslova Kosova Skender Hisenia sa komadantom KFOR-a Guglielmom Luigiem Migliettom u četvrtak.

Hiseni je visoko ocijenio rad policije i pored brojnih poteškoća i ponašanja demonstranata u Prištini, dok je komadant KFOR-a Miglietta prenio ministru da će policija dobiti punu podršku snaga KFOR-a u očuvanju reda i zakona, u skladu sa svojim odgovornostima.

Razlozi višestruki

Kosovski analitičar Naim Rašiti kaže da su opozicionari iz više razloga prouzrokovali ovu situaciju zemlji. On smatra da je sadašnja situacija posledica prošlogodišnje, šestomesečne institucionalne krize, tokom koje je formiran opozicioni blok, u kojem je, pored sadašnje opozicije, bio i vladajući Demokratski savez Kosova Ise Mustafa. Nakon višemesečnog zajedničkog delovanja, on je ipak napustio opoziciju i ušao u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija.

Rašiti kaže da je Mustafa tokom trajanja opozicionog bloka 2014. imao druga razmišljanja o dijalogu sa Srbijom, ali je, kada je preuzeo premijersku stolicu, počeo je da deluje suprotno od onoga što je ranije mislio.

„Sada radi nešto drugo, ništa nije oštro uradio već je uradio ono što je trebalo da se radi. Poslednjih devet meseci opozicija je bila totalno marginalizovana od strane većine i sada oni vide da nemaju nikakav uticaj ili snagu da nešto promene preko svojih poslanika u Skupšitni. Sada opozicija stvarno misli i veruje i to je prenela građanima - da su dva poslednja sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom loši za Kosovo. Oni smatraju da ovim ponašanjem sada mogu da prekinu implementaciju sporazuma“, kaže Rašiti.

On dodaje da je kriza isključivo politička, a ne institucionalna, te bi stoga bilo najlakše da se ona reši političkim putem.

„Pozicije su nepromenljive i udaljene. Jedna strana smatra da su sporazumi dobri za Kosovo, dok drugi smatraju da su oni najgori mogući. Najlakše bi bilo da se reši političkim putem, ali ni jedna strana ne daje signale da će neko da promeni svoj stav. Dok ne bude političke odgovornosti i dijaloga između pozicije i opozicije, ovo će trajati“, zaključuje Rašiti.

Osnovni sud u Prištini u utorak je izdao naloge za hapšenje četvorice opozicionih poslanika u parlamentu, nakon ponovnog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavaca u sali i u hodniku zgrade.

Iz Državnog tužilaštva saopštili su da je njima najpre poslat poziv na razgovor kojem se oni nisu odazvali, a u međuvremenu su nastavili da koriste suzavac u Skupštini.

Stoga je tužilaštvo zatražilo od suda obezbedi njihovo prisustvo u krivičnom postupku i naglasilo da bi se isto postupilo u bilo kakvom sličnom postupku, bez obzira da li se radi o zvaničnicima ili osobama na poziciji.

Poslanici opozicije na Kosovu protive se sporazumu sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom. Oni su rekli da neće odustati od blokade i suzavaca sve dok se ovi sporazumi ne ponište.

XS
SM
MD
LG