Dostupni linkovi

Učesnici na izborima u Srbiji nisu ravnopravni, navodi organizacija CRTA


Muškarac prolazi pored prozora na kojem se vidi plakat predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, u Beogradu, 24.07.2021.
Muškarac prolazi pored prozora na kojem se vidi plakat predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, u Beogradu, 24.07.2021.

Institucije koje su nadležne za sprovođenje zakona i zaštitu biračkog prava, svojim radom nisu u dovoljnoj meri doprinele zaštiti javnog interesa i većem ostvarenju standarda za slobodne i demokratske izbore, saopštili su 31. marta iz nevladine organizacije CRTA.

Kako navode Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, koji prati predizbornu kampanju kao i održavanje izbora u Srbiji, one institucije koje jesu reagovale na kršenja zakona tokom kampanje, nisu imale uticaj na promenu ponašanja izbornih aktera koji su svoje institucionalne prednosti zloupotrebljavali u izbornoj trci.

“Mere za unapređenje izbornih uslova, proistekle iz dva međustranačka dijaloga, rezultirale su kompleksnijim zakonodavnim i institucionalnim okvirom za sprovođenje izbora, ali u praksi nisu doprinele rešavanju gorućih problema izbornog procesa”, navodi CRTA u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, glavni problemi u predizbornoj kampanji u Srbiji su medijska neravnopravnosti izbornih učesnika, zloupotrebe javnih resursa, i pritisaka na birače.

Dodaju da je, usled uvođenja obaveznog izbornog programa, došlo do rasta zastupljenosti opozicije u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću.

Zastupljenost predstavnika vlasti smanjila se sa 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima, koliko je zabeleženo pre početka kampanje, na 64 odsto, dok su opozicione stranke zabeležile rast medijskog prisustva od 21 procentnog poena (sa 15 na 36 odsto).

Ipak, u redovnom informativnom programu zastupljenost vladajućih stranaka je i dalje dominantna (75 odsto)”, zaključuje se u saopštenju.

Kako se dodaje, obim zabeleženih slučajeva pritisaka na birače, bilo kroz prinudu ili zastrašivanje, ili u formi kupovine glasova, pokazuje da su biračko pravo i sloboda izbora ugroženi za određene grupe stanovništva u Srbiji.

“Svi zabeleženi slučajevi pritisaka isključivo se dovode u vezu sa strankama na vlasti, a većina njih i s institucijama državnog sistema”, dodaju u saopštenju.

Kako ističu iz organizacije CRTA, ozbiljni navodi o falsifikovanju potpisa birača u procesu kandidovanja, koje je jednoj od izbornih lista obezbedilo mesto na glasačkom listiću, kao i navodi o manipulacijama biračkim spiskom, dodatno su doprineli urušavanju poverenja građana u integritet izbornog procesa.

“Obaveštenja o glasanju su i u ovom izbornom procesu kod građana izazvale konfuziju i sumnje u tačnost biračkog spiska dok reakcija nadležnog ministarstva nije bila pravovremena i adekvatna”, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo demantuje navode organizacije CRTA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave navelo je u saopštenju u četvrtak, 31. marta, da izveštaj organizacije CRTA nije istinit.

“Povodom navoda da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije dovoljno informisalo građane, ističemo da je Ministarstvo pružalo informacije građanima telefonskim putem, razmenom elektronske pošte, putem društvenih mreža, dok je sam ministar državne uprave i lokalne samouprave gostovao na mnogim televizijama sa ciljem informisanja javnosti, ne samo po pitanju poziva za glasanje, već po pitanju celokupnog postupka u vezi sa evidencijama i promenama u biračkom spisku, kao i o načinima ostvarivanja biračkog prava prema mestu boravišta u inostranstvu ili zemlji”, navode u saopštenju iz ministarstva.

Kako ističu, građanin koji se prijavi za glasanje prema mestu boravišta, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, ne može naći na dva mesta u biračkom spisku u isto vreme, te ne postoji nikakva mogućnost da dva puta glasa.

Saziv Skupštine Srbije u kojem većinu ima Srpska napredna stranka, predsednika Srbije i lidera te stranke Aleksandra Vučića, konstituisana je posle izbora u junu 2020. godine.

Za nedelju 3. april u Srbiji raspisani su opšti izbori – vanredni parlamentarni, lokalni izbori u 12 opština uključujući i glavni grad – Beograd, kao i redovni predsednički izbori.

XS
SM
MD
LG