Dostupni linkovi

Brnabić kaže da je moguć novi sastanak sa opozicijom


Ana Brnabić u Skupštini Srbije, Beograd, septembar 2023.
Ana Brnabić u Skupštini Srbije, Beograd, septembar 2023.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 17. aprila da je u naredna dva dana moguć novi sastanak sa opozicijom o poboljšanju izbornih uslova.

Navela je da je na prethodna četiri sastanka vlast prihvatila predlog da se izmeni zakon o prebivalištu i da se uvede mogućnost glasanja na novom prebivalištu nakon šest meseci ili godinu dana od prijave.

Rekla je i da je prihvaćen predlog da se uvede kontrola nad biračkim spiskom, kao i da nije prihvaćen predlog da vlast oslobodi medije od svog uticaja.

"Nisam ja urednik medija", izjavila je Brnabić.

Lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" su nakon četvoročasovnog sastanka sa Brnabić u sredu saopštili da opozicija ne može da pristane na učešće na izborima u Beogradu 2. juna pod aktuelnim uslovima. Dodali su da će konačnu odluku o tome doneti 19. aprila.

Proglas: 'Zahtevi nisu ispunjeni'

Inicijativa Proglas saopštila je da će pozivati građane u borbu za ispunjenje minimalnih uslova za poštene i fer izbore, kako ne bi došlo do bojkota opozicije.

"Nijedan zahtev suštinski vlast nije ispunila. U takvim okolnostima, Proglas nema moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da poziva građane da na takve izbore izađu", rekao je Dragan Bjelogrlić, iz Proglasa.

Posle glasanja 17. decembra za državni parlament i u 65 lokalnih sredina uključujući Beograd opozicija je optužila vlast Srpske napredne stranke (SNS) da je pokrala izbore.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je da je vlast iz Bosne i Hercegovine i lokalnih sredina u kojima 17. decembra nije bilo izbora u Beograd dovezla 40.000 ljudi da bi nezakonito glasali za SNS.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR) ocenila je da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, da je u medijima izrazito dominirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su vršeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast.

Evropski parlament zatražio je istragu i ODIHR je dao 25 preporuka za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

Posle neuspelih pokušaja da konstituiše Skupštinu Grada nakon izbora 17. decembra, jer lista SNS nije mogla da oformi većinu, vlast je nove izbore u Beogradu raspisala za 2. jun.

XS
SM
MD
LG