Dostupni linkovi

Opozicija podnela krivičnu prijavu protiv ministra policije Srbije


Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Bratislav Gašić, maj 2023.
Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Bratislav Gašić, maj 2023.

Stranka slobode i pravde (SSP) podnela je krivičnu prijavu protiv ministra policije u Vladi Srbije Bratislava Gašića i ministra državne uprave Aleksandra Martinovića tvrdeći da su omogućili nezakonito glasanje na izborima prošlog decembra.

"Oni su deo organizovane grupe koja je pokušala da otme Beograd od njegovih građana", rekla je 14. marta Mila Popović, predsednica Beogradskog odbora SSP, stranke koja je na izbore izašla na listi Srbija protiv nasilja (SPN).

SPN i posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštili su posle glasanja 17. decembra da su dokumentovali brojne nezakonitosti, među kojima i to da je vlast u Beograd dovodila državljane Bosne i Hercegovine i građane Srbije iz mesta u kojima tada nisu održavani izbori da glasaju za Srpsku naprednu stranku (SNS).

Stranka slobode i pravde podseća da su za podatke u biračkom spisku, evidenciji državljana Srbije koji imaju glasačko pravo, zadužena ministarstva policije u državne uprave i da je iz tog razloga tužilaštvu prijavila ministre na čelu tih resora, koji su inače funkcioneri SNS-a.

Prijava i protiv direktora Beogradske arene

"Krivičnu prijavu podneli smo i protiv direktora Beogradske arene Gorana Grbovića jer je dozvolio ona bude sabirni centar za glasače iz Republike Srpske", rekla je Mila Popović.

Navela je da su 17. decembra objavljeni video-snimci koji ukazuju da je najveća hala u Beogradu, kapaciteta 20.000 gledalaca, tog dana bila mesto na koje je vlast dovozila fiktivne stanovnike glavnog grada Srbije kako bi glasali za SNS, čija izborna lista nosi ime predsednika države Aleksandra Vučića.

Dodala je da je SSP otkrila skoro 90 adresa na koje su za prethodne beogradske izbore prijavljeni takozvani fantomski birači, odnosno osobe koje tu ne žive, da bi glasali za SNS.

Popović je navela da je krivična prijava podneta nadležnom tužilaštvu i protiv člana SNS-a Vladimira Mandića jer je, kako je rekla, "u svojoj zgradi prijavio više funkcionera RS".

Posle dva neuspela pokušaja SNS-a da nakon decembarskih izbora održi konstitutivnu sednicu Skupštine Grada, izbori u Beogradu će biti ponovljeni. Donedavni predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će beogradski izbori biti 2. juna.

Demokratska opozicija najavila da na njima neće učestvovati ukoliko institucije ne urede birački spisak, svim učesnicima omoguće nastup na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i ukoliko SNS ne prestane sa korišćenjem državnih resursa u kampanji.

Zahtev policiji u Nišu o broju birača

Opozicija u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji, predala je 14. marta lokalnoj policijskoj upravi zahtev da joj se dostavi podatak o broju birača.

"Želimo da proverimo da li su u Niš dovođeni birači iz drugih opština i gradova“, rekao je Miodrag Stanković, iz koalicije Niš moj grad (NMG).

NMG je saopštio da raspolaže informacijama da je na pojedinim adresama u Nišu uoči izbora u decembru prijavljeno i po 40 birača.

Zahtev za dostavljanje informacije od javnog značaja o broju niških birača podnet je na inicijativu NMG i stranke Novi DSS, a podržala su je udruženja građana, Narodna stranka, pokreti Dosta je bilo i Novo lice Srbije, Pokret za preokret i Socijaldemokratska stranka.

'Sistemska izborna krađa'

Demokratska opozicija i posmatračka misija CRTA naveli su u decembru da je vlast sistemski pokrala izbore, najpre dovođenjem državljana Bosne i Hercegovine i ljudi iz gradova u Srbiji u kojima 17. nisu održavani izbori da nezakonito glasaju za SNS tako što ih je prethodno fiktivno prijavila na beogradske adrese.

Zbog toga su zatražili ponavljanje izbora u Beogradu i međunarodnu istragu neregularnosti u izbornom procesu u Srbiji.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika države Aleksandra Vučića. Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Evropski parlament (EP) 8. februara rezolucijom je zatražio međunarodnu istragu o nepravilnostima na decembarski izborima i suspenziju finansija EU za Srbiju u slučaju da se dokaže da su vlasti sprovele izbornu prevaru.

XS
SM
MD
LG