Dostupni linkovi

Opovrgavanje „defanzivnog djelovanje VRS-a“ na sarajevskom ratištu


Ratomir Maksimović
Ratomir Maksimović

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ratomira Maksimovića, bivšeg oficira JNA (Jugoslavenska narodna armija) na području Sarajeva koji je po izbijanju sukoba prešao u Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a.

Nakon što je kao svjedok obrane u glavnom iskazu Maksimović opisao da su se srpske snage samo branile u Sarajevu od napada te da im je cilj bio „zaštita srpskog življa“, haško tužiteljstvo ga je u unakrsnom ispitivanju suočilo s operacijom VRS-a pod nazivom „Lukavac 93“ tijekom koje je zauzeto 546 kvadratnih kilometara teritorija.

„Rekli ste da nisu napadani teritoriji na području van zone Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, je li operacija Lukavac 93 bila ofanzivna?“, suočavao je Maksimovića haški tužitelj Alan Weber.

Svjedok obrane odbijao je direktno odgovarati na pitanja zbog čega je tijekom iskaza zaradio i upozorenje predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea koji je naglasio „da neodgovarnje na pitanja može umanjiti dokaznu vrijednost iskaza“.

„Ja sam koristio primjer 'Lukavac 93' jer je to najekstremniji slučaj napadačke akcije.“, naveo je tužitelj Weber, no svjedok je ustrajao da se i tijekom te operacije samo branila zona odgovornosti i da se tu radilo „o pojačavanju obrane“.

„Ovdje se direktno radi o ofanzivnom djelovanju.“, odvratio je pak tužitelj Weber citirajući ciljeve ofanzive i naređenja generala SRK-a Stanislava Galića koji ju je izvršio 1993.godine.

Svjedok naoružavao dobrovoljce

Branitelj generala Mladića Dejan Ivetić pokušao je intervenirati kod sudaca i pojasniti kako je tužiteljstvo željelo izvrnuti riječi svjedoka i lažno pokazati kako je Maksimović ustvrdio da nije bilo ofanzivnih akcija. No i sam Maksimović je u dodatnom ispitivanju obrane ponovio taj svoj stav navodeći „kako SRK nikada nije predstavljao opasnost za Sarajevo, kako VRS nikada ne bi mogla zauzeti grad te da Glavni štab to nikada nije ni pomišljao, nego je samo želio zaštititi srpsko stanovništvo“.

Od dokaznog materijala kojim je želio dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka obrane tužitelj je prikazao i naređenje VRS-a u kojem se naređuje „sistematsko plasiranje dezinformacija kako bi prikrili stvarne namjere SRK-a“.

„Ja sumnjam sada u vjerodostojnost dokumenta, ne mogu to potvrditi. Ja ovo prvi put vidim, ja sam bio pomoćnik zapovjednika u korpusu za moral i nisam baš bio aktivan u ovim poslovima.“, branio se svjedok tvrdeći da to nije znao.

Suočen s dokazima, Maksimović je pak potvrdio da je osobno izdavao naređenja za naoružavanje srpskih dobrovoljačkih jedinica na sarajevskom ratištu, na koje je inače prethodno svaljivao odgovornost za incidente, tvrdeći da je većina vojnika „bila loše obučena“.

VIDEO LINK: Dio iskaza Maksimovića

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavilo se iskazom Mileta Ujića, koji će kao svjedok obrane u četvrtak nastaviti svjedočiti o događajima u Rogatici.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG