Dostupni linkovi

Doživotni osuđenik za teror Sarajlija brani Karadžića


Stanislav Galić na suđenju u Hagu, 15. travanj 2013.
Stanislav Galić na suđenju u Hagu, 15. travanj 2013.
Kako bi osporio optužbe za teror nad Sarajlijama, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić doveo je kao svjedoka Stanislava Galića, zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji u Njemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora - upravo zbog spomenutog nedjela.

Galić je u glavnom ispitivanju potvrdio Karadžiću kako se unutar Sarajeva nalazilo niz vojnih ciljeva, osporavajući da su meta napada bili sarajevski civili. Njih je, podsjetimo, od 1992. do 1995. godine - poginulo oko 11 i pol tisuća, dok ih je ranjeno preko 50 tisuća.

Kako bi osporio da su meta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a bili Sarajlije, Galić je na karti grada pokazivao niz navodnih položaja Armije Bosne i Hercegovine.

Iako ponovno u haškoj sudnici gdje je osuđen na doživotan zatvor, Galić je, dobro raspoložen, potvrdio svom bivšem vođi Karadžiću – da se unutar Sarajeva nisu nalazili samo civili, već brojne bošnjačke snage.

Time su ga napravile, kako je naveo – najtežim bojištem u Bosni i Hercegovini.

„Moj jedan svjedok je izjavio, a sudac nam je dosta puta ponavljao, da je u Sarajevu, i za zapovjednika, i za svakog borca i za svakog civila predstavljalo – jednu noćnu moru. S time mislim da je dosta rečeno“, pojasnio je svoj stav svjedok.

Osuđenik za teror Sarajlija o svojim borcima – kao herojima

Brojne iskaze svjedoka tužiteljstva, o namjernom gađanju civila od strane Sarajevsko- romanijskog korpusa VRS-a, njegov bivši zapovjednik je pokušao osporiti informacijama o navodno - teško naoružanoj Armiji BiH unutar grada. Galić je pri tom opisivao sarajevsku situaciju – kao da su njegove snage bile pod opsadom, a ne sarajevski civili.

„Istaknuo sam da je bilo dosta snajpera. Zatim tu su se nalazili minobacači. Na Mojmilu, ja znam osobno sam gledao – tu je bilo i bestrzajnih topova. Djelovali su iz tromblona, ručnih bacača... Ja znam kad sam otišao u Neđariće, preko dana se nije moglo ići jer ste gađani iz svih mogućih sredstava. I kada sam otišao tamo vidio sam da je to stvarno teško, i tim borcima (VRS-a) treba i danas reći – da su bili heroji“, opisivao je Karadžićev svjedok obrane.

Zauzimanje određenih dijelova grada od strane VRS-a, prema Galiću se dogodilo iz vojnih razloga, a makar je priznao postojanje snajperista unutar svog Sarajevsko-romanijskog korpusa – objasnio je kako su oni bili uključeni u spriječavanje snajperista Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), a ne za ubijanje Sarajlija.
Civili su ginuli tijekom odgovora VRS-a na vatru iz grada, jer su prema Galiću – bili izmiješani s vojnicima ABiH.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:04 0:00
Direktan link

Iako uglavnom brzo ispituje većinu svojih svjedoka obrane, čitajući ukratko samo sažetke njihovih glavnih iskaza, Karadžić je za Galića zatražio čak 10 sati. Nakon toga, svjedočenje bivšeg zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, pokušati će tijekom ovog tjedna osporiti haško tužiteljstvo, podsjećajući ga na zločine njegovih snaga, kao i na direktive političkog vodstva bosanskih Srba - koje su ih potaknule.

Podsjetimo, Galić je na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a bio od 10. rujna 1992. do 10. kolovoza 1994., nakon čega ga je naslijedio Dragomir Milošević. On je za svoje učešće u teroru nad Sarajlijama pravomoćno osuđen na 29 godina zatvora, a također je naknadno svjedočio u korist Karadžića ranije ove godine.

(VIDEO: Drugostupanjska presuda doživotnog zatvora za Stanislava Galića)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG