Dostupni linkovi

Hoće li klupe ostati prazne do sljedeće školske godine


Jedna od škola u BiH bez đaka tokom pandemije, mart 2020.
Jedna od škola u BiH bez đaka tokom pandemije, mart 2020.

Sabina Silajdžić iz Sarajeva ima petoro djece koja idu u osnovnu školu. Kaže kako ne očekuje da će se vratiti u školu do kraja ove školske godine.

„Nadam se da će se školsko zvono oglasiti u septembru i to će biti radostan dan za sve nas, a posebno za djecu. Online nastava je za nas bila poseban izazov, jer je trebalo osigurati tehničke uslove, a onda i pohvatati zadatke za svakog od njih, iako je najstariji sin samostalan“, kaže za Radio Slobodna Evropa Sabina Silajdžić.

Da bi eventualno vraćanje u školske klupe bilo nemoguće u ovoj situaciji, slažu se i u Vijeću roditelja Kantona Sarajevo.

„Obustava redovne nastave i prelazak na online je bila prva mjera koja je uvedena i smatramo da bi je, kao takvu, trebalo i posljednju ukinuti“, naglašava Vahidin Đaltur, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje da bi bilo teško provoditi stalnu dezinfekciju svih školskih prostora, organizovati prevoz na siguran način, te ispuniti druge uslove koje preporučuju krizni štabovi.

„Treba svakako raditi na poboljšanju ovakvog vida nastave, jer zaista moramo biti spremni, ako nam se u narednoj školskoj godini desi slična situacija“, kaže Đaltur.

Šta kaže Ministarstvo?

U Ministarstvu za obrazovanje i nauku Federacije BiH napominju kako je stav stručnjaka iz oblasti zdravstva jasan, a to je da se mora osigurati fizička distanca.

„U skladu s tim smatramo kako se nisu stvorili uslovi da se učenici vrate u školske klupe i da se organizuje kabinetska nastava“, kaže za Radio Slobodna Evropa pomoćnica federalnog ministra za obrazovanje i nauku, Nadija Bandić.

Škola i posao od kuće: Teško je, ali nije nemoguće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Navodi da kantonalna ministarstva (deset kantona) zastupaju stav da na online način treba okončati školsku godinu, bez nadoknade časova.

Bandić ističe i kako će se i u Federaciji BiH đaci ocjenjivati na osnovu rezultata koje su postizali prije, ali i tokom realizacije online nastave.

„Neće biti ocjene nedovoljan, a krajnja ne može biti niža od one koju je učenik imao na kraju prvog polugodišta, u januaru 2020. godine“, kaže Bandić.

U RS neizvjestan povratak u školske klupe

U Republici Srpskoj (RS) nije jasno rečeno hoće li se učenici vratiti u klupe. Kako navode u Pedagoškom zavodu RS-a, sve je pripremljeno da se školska godina okonča nastavom na daljinu. Ova institucija je pripremila i uputstvo o tome kako vrednovati znanje učenika na kraju godine.

„To uputstvo je usvojila Vlada RS. Ono podrazumijeva ocjene na kraju prvog polugodišta, ocjene koje su učenici dobili tokom januara i februara, te dijela marta, pohađajući školu u školskim klupama i plus ocjenu koju će učenici dobiti tokom izvođenja nastave na daljinu, na način da se prešlo na sistem formativnog ocjenjivanja. To uključuje i domaće zadaće i sve ono što su učili sa svojim nastavnicima. To podrazumijeva i kratka kviz pitanja, zadatke objektivnog tipa, kratke pisane eseje, projekte, rad u grupama… Znači, iz svega što učenici rade sa svojim nastavnicima i kroz formativni oblik, izvešće se ocjena izvođenja nastave na daljinu“, rekao je za Radio Slobodna Evropa direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Šta kažu nastavnici o učenju na daljinu?

Učenicima je u početku bio zanimljiv novi model nastave, ali se posljednjih dana osjeti zasićenost, priča za RSE nastavnica iz Sarajeva koja je željela ostati anonimna.

„Entuzijazam je malo splasnuo. Imamo učenike koji rade redovno i prikazuju samo svoje znanje, dok imamo i one koji pokušavaju i uspiju da prevare. Tako da je teško utvrditi koliko su ocjene sada realne, jer nastavnici imaju informacije s raznih strana, pa i tome kako se učenici snalaze, da se angažiraju instruktori i tome slično“, pojašnjava sagovornica RSE.

Branko (prezime poznato redakciji) naglašava da je kao nastavnik u jednoj ruralnoj školi u okolini Banjaluke, imao dosta problema da uopšte organizuje nastavu na daljinu s obzirom da dosta djece nema kompjuter ni internet.

„Postavlja se pitanje kako zaključiti ocjene sad na kraju, kako organizovati neke zvanične provjere znanja. Oko toga još nismo dobili zvaničnu potvrdu. U stvari, stigla je tabela sa datumima predviđenim za provjere po predmetima. Taj dopis smo dobili od Pedagoškog zavoda prije dvije sedmice, uz obrazloženje da bi svaki nastavnik trebao da pripremi testove za svoje učenike. Međutim, već narednog dana taj dopis je demantovala ministrica (prim. aut. prosvjete i kulture RS Natalija Trivić) uz objašnjenje da neće biti nikakvih testiranja“, kaže Branko i dodaje da je veliki broj nastavnika već ocjenjivao učenike tokom nastave na daljinu.

„Kod mene su kriterijumi bili tačnost, urednost i poštovanje rokova. Problem sa realnim ocjenjivanjem ovakvog rada je mogućnost prepisivanja. Podsjećam da je sama ocjena u drugom planu u ovakvoj situaciji i da treba nagraditi trud i zalaganje“, mišljenja je nastavnik Branko.

Šta kažu učenici?

I sami učenici objašnjavaju da im još nije potpuno najjasniji sistem ocjenjivanja. Maturanti traže i dodatna pojašnjenja o upisu u srednje škole i fakultete.

„Na pitanje kako će nam biti zaključene ocjene na kraju školske godine, nismo dobili precizan odgovor, osim da će u ocjenu biti uključena ocjena sa polugodišta, te ocjene iz drugog polugodišta, kao i zalaganje i trud u nastavi na daljinu. Za upis u srednje škole imali smo u prvom polugodištu radionicu sa pedagogom škole, koji nas je uputio kako ispuniti formular za upis“, kaže za Radio Slobodna Evropa Aljoša, učenik devetog razreda jedne od banjalučkih osnovnih škola.

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke kažu da su srednje škole dužne da organizuju polaganje završnog ispita putem online platformi, koje koriste i za nastavu.

Istovremeno, u Pedagoškom zavodu Republike Srpske ističu da će školska godina biti okončana 12. juna, da su roditelji već obaviješteni o načinu upisa prvačića, a da će krajem maja biti objavljen i poziv za upis u srednje škole. Prijave se primaju elektronski.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG