Dostupni linkovi

Omikron potvrđen kod deset osoba u BiH


Omikron varijanta korona virusa (ilustrativna fotografija)
Omikron varijanta korona virusa (ilustrativna fotografija)

Omikron soj korona virusa izolovan je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), navela je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u srijedu, 29. decembra.

"Od 100 uzoraka, u deset uzoraka je potvrđena mutacija COVID-19 virusa u smislu potvrđenog 'omikron' soja", navodi se u izjavi Izetbegović, koju je, kako prenosi FENA, dala za sarajevsku tv kuću Hayat.

Ona je navela da je prisustvo omikrona dokazano kod pacijenata iz četiri doma zdravlja u Sarajevu.

Još 29 osoba preminulo je u poslednja 24 časa od posljedica zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini (BiH), a registrovano je 800 novih slučajeva zaraze, podaci su to zdravstvenih institucija dva bh entiteta i Brčko distrikta BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od utorka, 29. decembra, od početka pandemije virus korona je potvrđen 289.676 osoba u zemlji.

Od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 13.397 osoba u Bosni i Hercegovini.

Zbog brzine širenja omikrona, mnoge zemlje ponovo uvode restriktivnije mjere.

Omikron soj korona virusa prvi put je otkriven prošlog mjeseca na jugu Afrike i u Hong Kongu, a do sada je potvrđen u najmanje 89 zemalja svijeta.

BiH je posljednja od zemalja Zapadnog Balkana u kojoj su potvrđeni slučajevi omikron soja korona virusa.

Još uvijek je nejasan stepen ozbiljnosti bolesti koju omikron izaziva.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se širi brže od delta soja i da uzrokuje i zarazu kod ljudi koji su se već vakcinisali ili oporavili od COVID-19.

XS
SM
MD
LG