Dostupni linkovi

Kosovo registrovalo devet slučajeva Omikron varijante


Testiranje uzoraka na korona virus
Testiranje uzoraka na korona virus

Na Kosovu je registrovano devet slučajeva Omikron varijante korona virusa od testirana 22 uzorka, saopšteno je 26. decembra iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Navodi se da su po dve pozitivne osobe na novi soj korona virusa, Omikron, stigle iz SAD i Velike Britanije i jedna iz Francuske. Preostale četiri osobe, pozitivne na Omikron varijantu, dolaze iz Mitrovice i ne žele da otkriju gde su putovale i sa kim su bile u kontaktu.

Nacionalni institut za javno zdravlje navodi da je moguće pogoršanje epidemiološke situacije, imajući u vidu da su registrovani i prvi slučajevi Omikron varijante, koja se brže širi.

Ipak, studije su do sada pokazale da bi Omikron varijanta mogla biti lakša od Delta varijante, koja je najdominantnija na Kosovu.

Omikron puni bolnice brže od očekivanog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:28 0:00

Omikron varijanta korona virusa je po prvi put otkrivena u Južnoj Africi u novembru ove godine. Do sada se proširila u 90 zemalja širom sveta.

Ministarstvo zdravlja Kosova i Institut za javno zdravlje pozivaju građane da se pridržavaju epidemioloških mera u borbi protiv pandemije korona virusa i da se vakcinišu.

“Vakcinacija se može obaviti u bilo kom trenutku, bez zakazivanja i bez obzira na prebivalište i državljanstvo”, navodi se u saopštenju.

Do sada je drugu dozu vakcine primilo oko 780.000 građana Kosova.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u poslednja 24 časa registrovano je 12 novih slučajeva korona virusa, dok je jedna osoba preminula. Trenutan broj aktivnih slučajeva je 349.

Međutim, u srpskim sredinama na Kosovu zdravstvene institucije funkcionišu u sistemu Srbije a zvanična Priština nema detaljan uvid u epidemiološku situaciju u mestima gde je većinsko stanovništvo srpsko.

Objavljuju se i posebni dnevni izveštaji o broju novoinficiranih i preminulih od COVID-19.

Prema izveštaju od 25. decembra, u srpskim sredinama na Kosovu je registrovano 17 novih slučajeva korona virusa, dok su dve osobe preminule od posledica COVID-19. Trenutan broj aktivnih slučajeva u srpskim sredinama je 131.

Izveštaje za srpske sredine na svaka dva do tri dana objavljuje Privremeni opštinski organ Severna Mitrovica, koji radi po sistemu Srbije.

XS
SM
MD
LG