Dostupni linkovi

U BiH stiglo više od 10 hiljada doza Pfizer vakcina iz EU


U BiH stiglo više od 10.000 doza vakcina koje je osigurao EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

U BiH stiglo više od 10.000 doza vakcina koje je osigurao EU

Prvi kontigent vakcina koje finansira Evropska unija uručili su vlastima Bosne i Hercegovine komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi i austrijski ministar za evropske poslove Alexander Schallenberg.

Na sarajevski aerodrom stiglo je nešto više od 10 hiljada doza Pfizer vakcina. U toku ovog mjeseca trebalo bi stići još 40 hiljada doza, a do kraja augusta još 200 hiljada, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je dočekao evropske zvaničnike.

“U decembru smo izdvojili 70 milliona eura za finansiranje ovih vakcina. Nadam se da ćemo isporuke od danas moći i ubrzati i početi ih isporučivati, isporučivati, isporučivati,” izjavio je na sarajevskom aerodromu Varhelyi.

Prvi kontingent od ukupno 10.530 vakcina namijenjen je za nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i ranjivih kategorija u BiH. Tegeltija je dodao da će vakcine biti raspodijeljene na dva bh. entiteta i Brčko distrikt.

Dio je ovo ranije postignutog dogovora Evropske unije i kompanije Pfizer kako bi Zapadnom Balkanu osigurala 651.000 doza vakcina.

Planirano je da od toga najveći dio ide za BiH, 214 hiljada doza. Pored toga, BiH bi iz mehanizma COVAX do kraja augusta trebala dobiti još 44.400 Pfizerovih vakcina.

Do sada je u BiH putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa.

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg prisustvovao je primopredaji vakcina.

"Kada su nas pitali da li Austrija može koordinisati pomoć u vidu vakcina za Balkan, mi smo odmah prihvatili. To smo učinili jer shvatamo da naša sigurnost zavisi od sigurnostne situacije u susjednim zemljama. U Austriji živi više od 200.000 porodica porijeklom iz BiH, tako da nam je vaša sigurnost važna", kazao je Schallenberg.

Počela vakcinacija Sarajlija starijih od 75 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Osim za BiH, Evropska unija će uručiti vakcine Albaniji (145.000) i Sjevernoj Makedoniji (119.000). Kosovo će dobiti 95.000 vakcina, a Crna Gora 42.000 doza. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza budući da važi za zemlju koja vrlo dobro stoji sa kampanjom imunizacije građana.

Varhelyi je juče boravio u Srbiji.

“U Srbiji, zdravstveni radnici su vakcinisani i zbog toga će ona dobiti manji broj doza u početku. U maju i junu ćemo se fokusirati na to vakcine budu isporučene onima koji nisu vakcinisani na Balkanu. U julu i augustu će veći broj stići u Srbiju”, objasnio je on u Beogradu.

XS
SM
MD
LG