Dostupni linkovi

Vučić na pomenu Oliveru Ivanoviću


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci za smrt Olivera Ivanovića privedu pravdi.

Ivanović, lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija stranke u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

U Hramu Svetog Save u Beogradu 16. januara je održan pomen povodom pet godina od Ivanovića, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i deo porodice Ivanovića.

"Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru", napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju.

Paljenjem sveća u Crkve Svetog Marka u Beogradu, počast ubijenom srpskom političaru, Oliveru Ivanoviću odali su i predstavnici opozicione partije, Stranka slobode i pravde (SSP).

Poručili su da je Ivanović neko ko je "podneo najveću žrtvu i koji je politički likvidiran zbog svog mišljenja i borbe".

Lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas tokom paljenja sveća u crkvi Svetog Marka u Beogradu, 16. januar 2023.
Lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas tokom paljenja sveća u crkvi Svetog Marka u Beogradu, 16. januar 2023.

Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa, a ubice ili nalogodavci još uvek nisu poznati.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice u kojima nije bilo nekih većih suštinskih izmena.

Optužnica je podignuta protiv policijskih službenika Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare, građanina Severne Mitrovice Marka Rošića, i sekretarice ubijenog Ivanovića Silvane Arsović.

U vezu sa ubistvom se dovode i potpredsednik Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu Milan Radoičić i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo Olivera Ivanovića.

Za Milanom Radoičićem je marta 2021. godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja i on je od tada nekoliko puta boravio na severu Kosova.

Radoičić i Veselinović su se našli i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog učešća u koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

XS
SM
MD
LG