Dostupni linkovi

Olimpijske igre: Hoće li se ruski sportisti takmičiti u Parizu 2024?


Olimpijska baklje i 'Pariz 2024' prikazano na velikom ekranu tokom ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Japan - 8. august 2021.
Olimpijska baklje i 'Pariz 2024' prikazano na velikom ekranu tokom ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Japan - 8. august 2021.

Ruski i bjeloruski sportisti koji su se ovog ljeta kvalifikovali za Olimpijske igre u Parizu 2024. morat će proći proces provjere od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta prije nego što budu pozvani da se takmiče na Igrama.

Zašto će sportisti iz Rusije i Bjelorusije trebati provjeru?

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, nakon što je prvobitno preporučio zabranu međunarodnih takmičenja sportistima iz Rusije i saveznice Bjelorusije, MOK im je dozvolio da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu.

Koje kriterije moraju zadovoljavati ruski i bjeloruski sportisti?

Da bi dobili dozvolu za takmičenje u Parizu, ruski i bjeloruski sportisti ne smiju aktivno podržavati rat u Ukrajini.
Oni također ne smiju biti angažirani ni sa jednom vojnom ili sigurnosnom agencijom. Mnogi sportski klubovi u zemlji imaju direktne veze sa vojskom i bezbjednosnim službama.

Sportisti također moraju ispuniti sve antidoping kriterijume i moraju potpisati Uslove učešća za Pariz koji sadrže obavezu poštovanja Olimpijske povelje, uključujući "mirovnu misiju Olimpijskog pokreta".
U Parizu se mogu takmičiti samo pojedinačni sportisti.

Ruski i bjeloruski timovi u timskim sportovima ne mogu se kvalificirati.

Ko će provjeravati sportiste?

MOK je ove sedmice uspostavio Individualni panel za provjeru kvalifikovanosti neutralnih sportista kako bi procijenio podobnost svakog sportiste sa ruskim ili bjeloruskim pasošem koji dobije, ili bi mogao dobiti, kvalifikaciono mjesto za Olimpijske igre u Parizu.

Pregled podobnosti će uključiti svo osoblje za podršku sportista koje prisustvuje Igrama.

Ko sjedi u panelu?

To je tročlani panel za razmatranje, koji se sastoji samo od članova MOK-a.
Predsjedavajuća je Nicole Hoevertsz, potpredsjednica MOK-a koja se takmičila u sinhronom plivanju za Arubu na Olimpijskim igrama 1984. godine.
Pau Gasol sjedi u panelu kao predstavnik Etičke komisije MOK-a. Španac je penzionisani dvostruki NBA košarkaški šampion. Sa Španijom je osvojio dvije srebrne medalje i bronzu na Olimpijskim igrama.

Ryu Seung-min je predstavnik Komisije sportaša MOO-a. Član MOO-a od 2016., južnokorejski je stolnoteniski prvak na Olimpijskim igrama 2004., a također je i član izvršnog odbora Međunarodne stolnoteniske federacije.
Njih će podržati Paquerette Girard Zappelli, glavni službenik MOO-a za etiku i usklađenost i tajnik panela.

Koliko se ruskih i bjeloruskih sportista očekuje na takmičenju u Parizu?

MOO je rekao da očekuje da će se oko 36 ruskih i 22 bjeloruska sportista akmičiti kao neutralni sportisti u Parizu.
Maksimalan broj, ovisno o kvalifikacijskim standardima i kvotama zemalja, a za koji je malo vjerojatno da će biti dostignut, bio bi 54 odnosno 28.
Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. ruski olimpijski tim imao je 330 sportista, a bjeloruska delegacija 104. Ruski tim tada je bio ograničen zbog kršenja pravila o dopingu. Rusija je priznala nedostatke u svom antidoping sistemu, ali poriče da vodi doping šemu koju sponzoriše država.

Šta je Rusija rekla o MOK-u?

Ruskim sportistima ove sedmice je također zabranjen pristup paradi otvaranja Igara zbog rata u Ukrajini.

Moskva je kritizirala odluke MOK-a i rekla da olimpijsko tijelo uništava olimpizam i krši prava sportista. Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da MOK klizi "u rasizam i neonacizam".

MOK je takođe suspendovao Ruski olimpijski komitet u oktobru zbog priznavanja regionalnih olimpijskih savjeta za regione Ukrajine koje je okupirala Rusija - Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje - što je dodatno razbjesnilo Moskvu.

Rusija planira da kasnije 2024. godine bude domaćin sopstvenog međunarodnog višesportskog događaja, Igara prijateljstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG