Dostupni linkovi

Gimnastičarke iz SAD napale FBI zbog propusta u istrazi seksualnog zlostavljanja


Američke gimnastičarke Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman i Maggie Nichols tokom saslušanja u Senatu o načinu na koji je FBI rukovodio istragom za seksualno zlostavljanje doktora njihovog tima Larrija Nassara, 15. septembar 2021.
Američke gimnastičarke Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman i Maggie Nichols tokom saslušanja u Senatu o načinu na koji je FBI rukovodio istragom za seksualno zlostavljanje doktora njihovog tima Larrija Nassara, 15. septembar 2021.

Olimpijska gimnastičarka McKayla Maroney rekla je obraćanju Odboru američkog Senata u srijedu 15. septembra da se osjeća izdanom od strane agenata Federalnog biroa za istrage (FBI) nakon što nisu uspjeli da ozbiljno istraže bivšeg doktora njihovog nacionalnog tima Larryja Nassara, uprkos što im je ona rekla da ju je doktor seksualno zlostavljao.

Nassar je prošle godine optužen za seksualno zlostavljanje, a trenutno služi doživotnu kaznu zatvora. Bivši sportski ljekar, koji je priznao da je godinama zlostavljao jedne od najboljih američkih gimnastičarki, osuđen jepočetkom januara 2018. godine na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina. To je druga višegodišnja kazna zatvora za 54-godišnjeg ljekara. On je osuđen i na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dječje pornografije.

Maroney je jedna od četiri sportašice koja je zajedno sa Simone Biles, Aly Raisman i Maggie Nichols svjedočila pred Odborom za pravosuđe američkog Senata koji istražuje pogrešno postupanje FBI-ja u istrazi.

Maroney se prisjetila kako je 2015. godine provela tri sata na telefonu govoreći FBI-ju detalje svoje priče koju ni njezina vlastita majka nije čula, uključujući i seksualna zlostavljanja koja je pretrpjela tokom Olimpijskih igara u Londonu.

Međutim, kako je rekla, tek je u julu ove godine glavni inspektor Ministarstva pravosuđa u izvještaju otkrio šta je FBI zapravo učinio sa podacima koje je ona dala, a koje su kako se navodi, pogrešno predstavljeni.

"Ne samo da FBI nije prijavio moje zlostavljanje, nego su 17 mjeseci kasnije dokumentovali moj izvještaj, i iznijeli su potpuno lažne tvrdnje o onome što sam rekla", rekla je Maroney tokom saslušanja.

Saslušanje u srijedu dolazi nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz objavio izvještaj u kojem je FBI napadnut zbog grešaka koje su dovele do toga da se zlostavljanje nastavi mjesecima.

Nekoliko gimnastičarki izjavilo je da su bijesne što ih FBI nije intervjuisao čim su prijavile zlostavljanje. Kada ih he FBI na kraju kontaktirao, rekle su da su agenti pokušali umanjiti težinu zlostavljanja.

"Sjećam se da sam sjedila sa FBI agentom i da me on pokušavao uvjeriti da nije tako loše", rekla je Raisman. "Trebale su mi godine terapije da shvatim da je moje zlostavljanje bilo loše, da je važno".

FBI istraga protiv Nassara počela je u julu 2015. godine, nakon što je navode o zlostavljanju prijavio predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stephen Penny terenskom uredu FBI-ja u Indianapolisu.

Taj ured koji je u to vrijeme vodio specijalni agent W. Jay Abbott nije zvanično otvorio istragu. FBI je intervjuisao samo jednu svjedokinju nekoliko mjeseci kasnije, te nisu službeno dokumentovali taj intervju u izvještaju pod nazivom "302" sve do februara 2017. godine, odnosno nakon što je u decembru 2016. FBI uhapsio Nassara zbog optužbi da posjeduje seksualno eksplicitne slike djece.

Kako je Horowitz naveo u izvještaju, kada je intervju na koncu dokumentovan 2017. godine izvještaj je bio pun "materijalno lažnih podataka i izostavljenim ključnim informacijama."

Abbott koji se povukao iz FBI-ja 2018. godine također je prekršio politiku FBI-ja o sukobu interesa razgovarajući o mogućem poslu sa Olimpijskim komitetom u vrijeme kada je bio uključen u istragu o Nassaru.

Kako je FBI odgađao istragu, Nassar je nastavio da zlostavlja još žrtava. Četiri učesnice saslušanja su rekle da svaka od njih zna osobe koje je Nassar zlostavljao nakon 2015. godine.

"Mi smo iznevjerene i zaslužujemo odgovore", rekla je Simone Biles.

Larry Nassar proglašen je krivim u tri odvojena slučaja, a jedna od zatvorskih kazni traje i do 175 godina. Tužioci su procijenili da je seksualno zlostavljao nekoliko stotina žena i djevojaka.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG