Dostupni linkovi

Olimpijske igre u Sočiju u brojkama


Volonteri prolaze pored olimpijskih krugova ispred ledene dvorane u Olimpijskom parku u Sočiju
Volonteri prolaze pored olimpijskih krugova ispred ledene dvorane u Olimpijskom parku u Sočiju
Tom Balmforth (prevela Ena Stevanović)

Koliko je teška olimpijska medalja i koliko vremena je potrebno da se proizvede? Koliko članova sigurnosnog osoblja će biti na ulicama Sočija tijekom igara i koliko puta biste mogli izgraditi najveći neboder na svijetu za novac koji je potrošen za Olimpijske igre 2014.

1 - Toliko je puta Rusija poslala olimpijsku baklju u svemir. Dva ruska kosmonauta su 9. novembra iznijela baklju iz Međunarodne svemirske postaje i povela je u svemirsku šetnju. Nijedan domaćin Olimpijskih igara do sada nije učinio nešto slično. Baklja, međutim, nije gorila jer je izgaranje nemoguć proces u otvorenom svemiru, a bilo bi je previše opasno upaliti unutar svemirske stanice.

3 - Je broj puta koliko je bombardiran Volgograd u posljednja tri mjeseca 2013.godine. Napadi na ovaj povijesni grad u srcu Rusije su znak da su kavkazski islamistički militanti u stanju napasti i područja izvan nemirnih južnih rubova Rusije. Bombardiranja su potakla zabrinutost u vezi sa sigurnošću Olimpijskih igara u Sočiju.

18 - Je broj sati koliko je u prosjeku potrebno da se proizvede jedna od olimpijskih medalja koje će biti dodijeljene u Sočiju.

21 - Je broj održanih Zimskih olimpijskih igara od njihovog osnivanja u Chamonixu u Francuskoj, 1924.godine. Olimpijske igre u Sočiju će biti 22.po redu Zimske olimpijske igre i prve čiji je domaćin Rusija.

34 - Je broj puta koliko biste mogli izgraditi najvišu zgradu na svijetu Burj Khalifu u Dubaiju za procijenjenih 51 milijardu dolara koliko je potrošeno na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju.

87 - Je broj država koje su poslale svoje sportaše na igre.

145 - Je dužina Sočija u kilometrima, grada koji je smješten između obale Crnog mora i snijegom pokrivenih vrhova Kavkaza i koji je jedan od najdužih gradova u Europi.

460 - Je težina u gramima najlakše olimpijske ili paraolimpijske medalje koja će biti dodijeljena u Sočiju.

686 - Je težina u gramima najteže olimpijske ili paraolimpijske medalje koja će biti dodijeljena u Sočiju.

986 - Je ukupan broj žrtava oružanog sukoba u susjednoj Sjeverno kavkazskoj regiji u 2013. godini, prema podacima prikupljenim sa novinska portala Kavkaski čvor. Brojka uključuje civile, militante i policijske dužnosnike među kojima je bilo 528 smrtnih slučajeva.

1300 - Je broj medalja koje će biti dodijeljene u Sočiju, što je prema navodima službene stranice Olimpijskih igara u Sočiju 2014. najveći broj do sada. Medalje koje su izrađene od plemenitih ruskih legura nisu samo najbrojnije već i najinovativnije i najraznolikije, kako kažu na službenoj stranici igara.“To nisu samo medalje već prava umjetnička djela,“ tvrde na stranici.

1980 - Je godina kada je Moskva bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Te olimpijske igre su bile zasjenjene bojkotom 65 država na čelu sa Sjedinjenim Državama u znak protesta zbog sovjetske invazije Afganistana 1979. godine.

3000 - Broj izvođača koji će nastupiti na ceremoniji otvaranja igara 7.februara na tri podija. Kako se navodi na službenoj stranici igara: „ceremonija otvaranja će biti najimpresivniji i nezaboravan događaj.“

3500 - Je broj sportaša koji će se natjecati na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju 2014.godine.

65000 - Je rekordna udaljenost u kilometrima koju je prešla olimpijska baklja na svom putu ka Sočiju. Baklja će proputovati 83 ruske regije i republike i nositi će je 14000 ljudi uključujući i 101 godinu starog nekadašnjeg igrača stolnog tenisa na njenom putu od Crvenog trga do crnomorskog ljetovališta na koje stiže 7. februara.

100000 - Je približna brojka članova sigurnosnog osoblja pod kontrolom Federalnih sigurnosnih službi u Sočiju, prema navodima kompanije Stratfor global intelligence. Sigurnost je najveća briga Sočija koji se nalazi u neposrednoj blizini nemirne regije Sjevernog Kavkaza. Islamistički militanti prijete da će narušiti sigurnost igara. Sa oko stotinu hiljada članova sigurnosnog osoblja, Soči će imati gotovo četiri puta više uposlenika od Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 2012.godine. Zbog dalekosežnih mjera sigurnosti, mnogi se žale da Soči izgleda kao „tvrđava“.

43000 - Je populacija Sočija. Prema navodima Stratfora, to znači da će jedan uposlenik sigurnosnih snaga čuvati 3.43 lokalna stanovnika.

8.7 milijardi - Su u dolarima troškovi izgradnje zajedničke ceste i željezničke pruge koja povezuje dio Sočija koji se zove Adler sa planinskim arhipelagom Krasnaja Poljana. Projekat su realizirale Ruske željeznice na čelu kojih je Vladimir Yakunin, dugogodišnji suradnik predsjednika Putina.

12 milijardi - Je iznos u američkim dolarima koji je Putin u govoru pred Međunarodnim olimpijskim komitetom u Guatemali 2007.godine obećao potrošiti na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju. Soči je izabran za domaćina pobijedivši južnokorejski Pyeongchang i austrijski Salzburg. Putin je na ceremoniji govorio engleski i francuski. Mnogi stanovnici Sočija nazivaju ove igre „Olympiada Vladimirovna“ ili Vladimirove igre.

25-30 milijardi - Je iznos u američkim dolarima za koji oporbeni političar Boris Nemtsov tvrdi da je ukraden tijekom priprema Olimpijskih igara. Usporedbe radi, to je četverostruki iznos godišnjeg budžeta Tadžikistana. Član Međunarodnog olimpijskog komiteta je rekao da je jedna trećina novca nestala, što je oko 18 milijardi dolara. Direktor Ruskih željeznica Vladimir Yakunin je rekao da bi ovaj član Komiteta trebao biti optužen za klevetu ako ne iznese dokaze za ovu tvrdnju.

51 milijarda - Je najveća procjena budžeta potrebnog za organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju. Brojka uključuje i infrastrukturu. Procjenu je u februaru 2013.godine izvršio zamjenik premijera Dmitrij Kozak koji je bio zadužen za organizaciju igara.
Dnevne novine „Vedomosti“ su predvidjele troškove u iznosu od 45 milijardi dolara. Ukoliko su ove brojke tačne, Olimpijske igre u Sočiju su najskuplje do sada. Ljetne olimpijske igre u Pekingu 2008.godine su koštale 40 milijardi dolara, a Zimske olimpijske igre u Vancuveru su koštale oko 6 milijardi dolara. Kozak je nakon toga iznio novu revidiranu procjenu od 214 milijardi rubalja (6.3 milijarde dolara) tvrdeći da bi izgradnja ostale infrastrukture u Sočiju bila nužna i kada on ne bi bio organizator Olimpijskih igara. Kozak tvrdi da samo 99 milijardi rubalja dolazi iz državnog proračuna.
XS
SM
MD
LG