Dostupni linkovi

U Tokiju proglašeno vanredno stanje, Olimpijada bez publike


Japanski premijer Yoshihide Suga službeno je proglasio početak vanrednog stanja u Tokiju u cilju suzbijanja korona virusa. Vanredno stanje, četvrto po redu u ovoj zemlji od početka pandemije, trajat će do 22. avgusta.

Kako je rekao Suga, porast u broju zaraženh zabilježen je zbog širenja delta soja korona virusa. On je također rekao da će temeljne mjere biti poduzete kako bi se spriječilo da olimpijski sportisti donesu virus u Japan.

Nakon što je u gradu proglašeno vanredno stanje, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju složili su se zabraniti učešće publike na Igrama.

"Postigli smo dogovor o tome da neće biti gledatelja na terenima u Tokiju," rekao je japnski olimpijski ministar Tamayo Marukawa.

Većina takmičenja biće održana u Tokiju, no nekoliko njih biće održano van glavnog grada. Marukawa je rekao da će organizatori u drugim dijelovima odlučiti o "konkretnim mjerama" za gledaoce.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je ranije da će 85 posto članova olimpijskih delegacija biti u potpunosti vakcinisano prije dolaska u Japan.

Nakon prošlogodišnjeg odgađanja zbog korona virusa, Olimpijada u Tokiju bi trebala da se održi od 23. jula do 8. avgusta.

Zabrana učešća gledatelja zadnji je u nizu udaraca Olimpijskim igrama čije je održavanje odgođeno prošle godine zbog pandemije.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Zdravstveni zvaničnici već sedmicama navode da bi odsustvo gledatelja na Igrama bilo najmanje rizična opcija usred široke zabrinutosti da će priliv hiljada sportista i zvaničnika potaknuti novi val zaraza.

"Naravno, podržavam opciju ‘bez gledatelja’, ali zabrinutost nikada neće prestati sve dok imamo veliki događaj poput Igara zajedno sa sezonom praznika i odmora", rekao je Yuki Furuse, profesor Univerziteta Kyoto koji radi sa vladinom stručnom grupom za korona virus.

On je procijenio da bi se dnevni broj zaraženih u Tokiju mogao povećati na 1.000 osoba tokom jula i 2.000 tokom avgusta, povećavajući rizik da bolnice u tom regionu ostanu bez kreveta.

Organizatori Olimpijade već su ranije zabranili učešće strane publike.

Japanski sponzori zabrinuti

Zbog vladinih odluka koje se donose u "zadnjoj minuti" o tome da li će biti dozvoljena publika na Igrama, japanski sponzori krenuli su da otkazuju ili da smanjuju svoje prisustvo uključujući promotivne događaje i štandove.

Na primjer, Canon je odustao od planova da postave promotivne štandove duž "Olimpijskog šetališta". Područje na kojem su štandovi trebali biti postavljeno trebalo je da služi kao odmaralište i da bude otvoreno za gledatelje i one koji nemaju karte.

Olimpijski plamen stiže u Fukušimu, 26. mart 2021.
Olimpijski plamen stiže u Fukušimu, 26. mart 2021.

Potezi više od desetine kompanija, uključujući Canon, Tokio Mairine i Nichido Fire Insurance ističu delikatnu situaciju u kojoj su se sponzori našli jer su se obvezali na Olimpijadu.

Oko 60 japanskih kompanija platilo je više od tri milijarde dolara za sponzorska prava i zatim dodatnih 200 miliona dolara kako bi produžili ugovor nakon što su Igre odgođene prošle godine. Za razliku od "svjetskih partnera" koji imaju višegodišnje ugovore, domaći sponzori su uključeni samo u Igre u Tokiju.

No, organizatori su pozvali gledaoce da idu direktno na svoja mjesta bez ikakvih zaobilaznih puteva. Ovo znači, kako je rečeno za Reuters, da čak i ako ostane na snazi odobrenje da domaća publika može gledati Igre sa terena, neće moći posjetiti šandove.

Do sada je u Japanu zabilježeno više od 81.000 slučajeva korona virusa i 14.900 preminulih. Također, zabilježena je i spora vakcinacija, odnosno samo četvrtina populacije primila je barem jednu vakcinu protiv COVID-19.

Uvođenje novog vanrednog stanja u Tokiju uslijedilo je u momentu kada je glavni grad Japana prijavio 894 nova slučaja zaraze u jednom danu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG