Dostupni linkovi

Rusija i Kina predstavljaju ujedinjeni front usred rastućih tenzija sa Zapadom


Ruski predsjednik Vladimir Putin na ogromnom ekranu koji emituje vijesti o virtuelnom sastanku između njega i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u tržnom centru u Pekingu 15. decembra 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin na ogromnom ekranu koji emituje vijesti o virtuelnom sastanku između njega i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u tržnom centru u Pekingu 15. decembra 2021.

Lideri Rusije i Kine nastojali su da pokažu jedinstven front pred sve napetijim odnosima obje zemlje sa Zapadom, pozdravljajući njihove "modelne" odnose tokom video poziva 15. decembra.

Veze dva susjeda sa Zapadom pogoršavaju se posljednjih godina zbog širokog spektra pitanja i nijedan nije pozvan da prisustvuje prošlosedmičnom samitu demokratije američkog predsjednika Joea Bidena.

Kremlj je saopštio da je predsjednik Vladimir Putin rekao svom kineskom kolegi Xi Jinpingu da je "formiran novi model saradnje između naših zemalja" koji uključuje "odlučnost da našu zajedničku granicu pretvorimo u pojas vječnog mira i dobrosusjedstva".

„Smatram ove odnose kao pravi model međudržavne saradnje u 21. vijeku“, rekao je Putin.

Kina se našla pod američkim i evropskim kritikama zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang i gušenja političkih sloboda u Hong Kongu, kao i zbog povećane vojne aktivnosti u indo-pacifičkoj regiji.

Rusija je također bila u sukobu sa Zapadom zbog napada na političku opoziciju i slobodne medije i nedavno zbog zabrinutosti da je njeno gomilanje desetina hiljada vojnika u blizini Ukrajine uvod u invaziju njenog susjeda.

I Kina i Rusija odbacile su zapadne kritike.

Kako prenose kineski državni mediji, Xi je zauzvrat Putinu rekao da se "određene međunarodne snage" trenutno miješaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije pod maskom demokratije i "brutalno" gazeći međunarodno pravo i priznate norme međunarodnih odnosa.

Xi je takođe rekao Putinu da bi Kina i Rusija trebalo da ulože više zajedničkih napora da zaštite bezbjednosne interese jednih i drugih.

Putin je takođe potvrdio da će prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Australija ne šalju političke predstavnike na Olimpijske igre zbog kineskog zlostavljanja Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjina u Xinjiangu.

Putin je rekao da su se i on i Xi protivili "svakom pokušaju politizacije sporta i olimpijskog pokreta", što je optužba koju je Moskva više puta iznijela Zapadu.

Otkrića ruskog doping programa koji podržava država na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. dovela su do toga da mu je zabranjen pristup međunarodnim takmičenjima. Ruski sportisti mogu se takmičiti kao "neutralni" samo ako mogu dokazati da se nisu dopingovali.

Zvaničnicima, uključujući Putina, zabranjeno je prisustvovanje međunarodnim takmičenjima osim ako ih ne pozove rukovodstvo zemlje domaćina.

Xi je pozvao Putina da prisustvuje.

„U februaru ćemo konačno moći da se sretnemo lično u Pekingu“, rekao je Putin, nazvavši Sija „dragim prijateljem“.


Prema izvještajima Reutersa i AFP-a

XS
SM
MD
LG