Dostupni linkovi

Stanovnici Virginije se pitaju da li je njihov komšija ruski doušnik


Kuća u vlasništvu Olega i Antonine Smolenkov
Kuća u vlasništvu Olega i Antonine Smolenkov

(Priredila: Ajla Obradović)

Dok američki i ruski zvaničnici izražavaju sumnju u tačnost izvještaja američkih medija da je CIA prije dvije godine povukla ruskog obavještajca koji je navodno pružao strogo povjerljive informacije o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, potraga za ovim čovjekom dovela je do imanja udaljenog sat vremena vožnje od Washingtona, piše redakcija na engleskom jeziku Radija Slobodna Evropa (RSE).

Niko nije otvorio vrata kada je novinar RSE pozvonio na vrata na adresi Partridge Lane 78, u Staffordu u Virginiji. Naime, objekat je u javnim evidencijama naveden kao vlasništvo Olega Smolenkova, što je ime koje su objavili moskovski list Kommersant i drugi ruski mediji tvrdeći da je baš on navodni doušnik.

Zavjese na prozorima velikog doma bile su zatvorene, a iza se mogao vidjeti samo teren za košarku.

Vlasnici kuća u susjedstvu, koje je jedan stanovnik opisao kao prepuno sadašnjeg i bivšeg FBI-a (Federal bureau of Investigation) i vojnog osoblja, nisu bili u mogućnosti da pozitivno identifikuju porodicu koja živi u spomenutoj kući.

Jedan komšija, koji se predstavio kao Greg Talley i rekao da živi preko puta, rekao je novinarima da zna da se porodica doselila prije više od godinu dana, te da smatra da su Rusi. Čuo je da su napustili kuću kasno u noći 9. septembra, ali dodao je da ne zna g djesu otišli.

Dostavljač pošte koji se zaustavio i ostavio nešto u poštanskom sandučiću rekao je da mu ime Oleg Smolenkov zvuči poznato, ali odbio je da kaže svoje ime i nije dao dodatne informacije prije nego što se odvezao.

A Nicole Clements, bivša vojna obavještajka i susjeda, rekla je da udruženje koje okuplja vlasnike kuća nije spomenulo novog ruskog susjeda.

U prvim Javnim zapisma je, po svemu sudeći, unet pogrešan podatak po kome su dom kupili Antonina Smolenkov i Oleg Smokenkov, 4. juna 2018. godine. U januaru 2019. ime se mijenja u Oleg Smolenkov, a u martu vlasništvo prelazi sa Antonine Smolenkov i Oleg Smolenkova na fondaciju.

Po svemu sudeći, to je isti Oleg Smolenkov i porodica čije ime ruski mediji vežu za izvještaje New York Timesa, CNN-a i Washington Posta da je CIA povukla osobu koja je pružala informacije o Putinu, uključujući informacije o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Bez imenovanja osobe, američki mediji su 9. septembra objavili da se ta osoba smatra važnom za američke obavještajne službe jer, iako nije pripadala najužem krugu Putinovih ljudi od povjerenja, imala je pristup ruskim sigurnosnim planovima i drugim povjerljivim informacijama.

Nepoznati ruski zvaničnici rekli su listu Kommersant da su izvještaji netačni. Glasnogovornica CIA-e (Central intelligence Agency) izjavila je za CNN, koji je prvi objavio priču, da se radi o "pogrešnoj spekulaciji". I američki državni sekretar Mike Pompeo 10. septembra nazvao je izvještaje "netačnim".

Ali, ruski Kommersant pisao je da je navodni doušnik možda radio kao visoki državni službenik u predsjedničkoj administraciji, a ranije u Ambasadi Rusije u Washingtonu.

Identifikovali su doušnika kao Oleg Smolenkova.

Odgovarajući na pitanja novinara, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je muškarac tog imena radio u administraciji, "ali je otpušten prije nekoliko godina".

Javni spisi Vlade Rusije iz 2008. i 2010. godine navode da je osoba tog imena bila zaposlenu u Putinovoj administraciji, dok je on bio na funkciji premijera između 2008. i 2012. Godine 2010. Smolenkov je unaprijeđen u relativno visok rang državne službe, naredbom koju je potpisao tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

Prije Moskve, Smolenkov je naveden da je radio kao drugi sekretar u ruskoj ambasadi u Washingtonu, prema kadrovskom popisu iz tog vremena. Ambasador u tom vremenu bio je Yuri Ushakov, koji se kasnije vratio u Moskvu i postao zamjenik šefa osoblja Putina, a nakon toga savjetnik za vanjsku politiku.

Prema pisanju New York Timesa, CIA je pokušala da preseli doušnika iz Moskve, ali je on odbijao navodeći kao razlog zabrinutost za porodicu. To se promijenilo u prvoj polovini 2017, navodi Times, kada je Rus pristao.

Ime Smolenkova ponovo se pojavljuje na internetskoj stranici Daily Storm koja je objavila da su ruski istražitelji otvorili istragu za ubistvo nakon što su Smolenkov i porodica nestali dok su bili u Crnoj Gori u junu 2017. godine.
Kommersant je naveo da su neidentifikovani sigurnosni službenici rekli da su istragu o ubistvu otvorili i zatvorili više puta.

Mediji spekulišu da su isti Oleg i Antonina Smolenkov - zajedno sa troje djece - koji su navodno nestali u Crnoj Gori, na kraju ipak uspjeli doći u Sjedinjene Države i pod zaštitu američke vlade.

Talley je rekao da se porodica koja je živjela preko puta njega doselila iz sjeverne Virginie.

Jedno od djece, vjerovao je, pohađalo je srednju školu Mountain View odmah u blizini kuće. Talley je rekao da je pozvao porodicu da se pridruži ostalim komšijama u gledanju vatrometa za praznike 4. jula u njihovoj mirnoj ulici.

Škola Mountain View
Škola Mountain View

Ali Talley i Clements izrazili su nevjericu da bi nekome ko navodno radi kao doušnik CIA-bilo dozvoljeno da tako otvoreno živi u Sjedinjenim Državama.

"Ako je na on našoj strani, zašto bi mu dali dozvolu da kuću stavi na svoje ime?", izjavio je Talley za RSE / RL.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG