Dostupni linkovi

Kremlj: Navodni američki doušnik otpušten pre dve godine


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da je bivši ruski zvaničnik, koga su američki mediji označili kao doušnika američke CIA-e, radio u predsedničkoj administraciji ali da nije imao direktan pristup Vladimiru Putinu, te da je otpušten pre dve godine.

Peskov je odbio da potvrdi da li je Smolenkov bio agent ili ne: "Ne mogu to da potvrdim...Ne znam da li je bio agent. Jedino što mogu da potvrdim da je radio u predsedničkoj administraciji, ali ne na visokoj poziciji i da je kasnije otpušten".

Dodao je da "sve ove spekulacije američkih medija ko je koga hitno povukao i ko je koga spasao od koga - to je više senzacionalistički žanr, krimi priča i tako dalje, pa prepustimo to njima," kazao je Peskov.

“Njujork tajms” (The New York Times) i “Si-En-En” (CNN) su objavili da je CIA 2017. godine povukla iz Rusije njenog državljanina koji je pružao strogo poverljive informacije o predsedniku Vladimiru Putinu, uključujući podatke o navodnom mešanju Moskve u predsedničke izbore u SAD 2016.

Komensart: Nestao nakon odmora u Crnoj Gori

Moskovski list Komersant je objavio da se radi o Olegu Smolenkovu. Dmitrij Peskov je potvrdio da je Smolenkov radio u predsedničkoj administraciji ali da je otpušten krajem 2016, početkom 2017. godine.

Takođe, da je nestao nakon odmora sa suprugom i troje dece u Crnoj Gori 2017. Komensart je objavio fotografiju kuće u Vrdžiniji za koju navodi da ju je kupila osoba sa prezimenom Smolenkov 2018. godine.

Slikao dokumente na Putinovom stolu

U izveštajima “Njujork tajmsa” i “Si-En-En”-a se navodi da se ta osoba smatra važnom za američke obaveštajne službe jer, iako nije pripadala najužem krugu Putinovih ljudi od poverenja, imala je pristup ruskim bezbednosnim planovima i drugim poverljivim informacijama, te da je mogla da čak obezbedi fotografiju dokumenata na radnom stolu ruskog predsednika.

“Si-En-En” je objavio izveštaj na osnovu intervjua poslednjih meseci sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima obaveštajnih službi, koji su govorili pod uslovom da se njihovo ime ne pominje.

“Njujork tajms” piše da je doušnik decenijama pružao informacije SAD, između ostalog uvide koji su omogućili američkim obaveštajnim službama da zaključe da je Putin bio direktno uključen u nastojanja Moskve da se umeša u izbore u SAD pre tri godine, u cilju pomoći Donaldu Trampu da postane predsednik.

Informacije koje je slao, prema pisanju “Njujork tajmsa”, bile su izuzetno važne, tako da su obaveštajne službe nastojale da što je više moguće zaštite izvor.

Zbog toga tadašnji direktor CIA-e Džon Brenan (John O. Brennan), nije slao informacije doušnika iz Moskve u redovnom dnevnom izveštaju predsedniku SAD Baraku Obami, već ih je slao u zapečaćenom kovertu u njegov Ovalni ured, u koje je jedino on imao uvid.

Demanti CIA-e i Bele kuće

Portparolka CIA-e Britani Bromel (Brittany Bramell) je kazala za “Si-En-En” da se radi o “pogrešnim spekulacijama”

“Narativ ‘Si-En-En’-a da CIA donosi odluke o životu ili smrti na osnovu drugih kriterijuma, a ne objektivne analize, jednostavno je lažna. Spekulacije da je zbog odnosa predsednika (Trampa) prema najosetljivijim obaveštajnim podacima – kojima ima pristup svaki dan – pokrenut postupak navodnog povlačenja (doušnika) su netačne,” istakla je Bromel.

Istovremeno, portparolka Bele kuće Stefani Grišem (Stephanie Grisham) je izjavila da je “Izveštavanje ‘Si-En-En’-a ne samo netačno, već potencijalno može da ugrozi nečije živote”.

Krajem 2016. i u 2017-oj, prema “Njujork tajmsu”, CIA je pokušala da preseli doušnika iz Moskve, ali je on odbijao navodeći kao razlog zabrinutost za porodicu, što je izazvalo frustraciju u američkoj obaveštajnoj zajednici, koja je počela da sumnja u njegovu pouzdanost, pa čak i da je reč o dvostrukom agentu. Nakon što je CIA ponovo insistirala na premeštanju iz Rusije, doušnik je na kraju pristao.

Napuštanje svoje zemlje je teška odluka, kazao je za “Njujork tajms” Džozef Augustin (Joseph Augustyn), bivši zvaničnik CIA-e zadužen za smeštaj agenata prebega. Doušnici veoma često prikrivaju svoj rad od porodice.

“Njujork tajms” piše da je rad doušnika u Moskvi veoma težak zbog veoma snažnog delovanja kontraobaveštajnih službi koje štite Putina.

Zabrinutost Trampovim odnosom prema poverljivim informacijama

Tramp je, prema pisanju njujorškog lista, prvi put brifovan obaveštajnim podacima o mešanju Rusije u izbore, uključujući i o podacima koje je poslao doušnik iz Moskve, dve sedmice pre njegove inauguracije u januaru 2017.

“Si-En-En” je objavio da je odluka o povlačenju doušnika iz Rusije bila podstaknuta zabrinutošću američkih službi da Tramp ne koristi poverljive informacije u skladu sa pravilima, te da ih je možda prosledio zvaničnicima iz Moskve, između ostalog i tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i ambasadorom Sergejom Kisljakom u Beloj kući u maju 2017.

Međutim, šef ruske diplomatije Lavrov je rekao da mu niko nije prosledio bilo kakve poverljive podatke tokom susreta sa Trampom, te da nikada nije čuo za Smolenkova.

Takođe, izvor iz američke vlade, na koji se poziva Rojters, kazao je da Tramp nikada nije obelodanio tajne podatke, kao što su postojanje doušnika ili njegov identitet, u susretima sa bilo kojim ruskim zvaničnikom.

Bivši bezbednosni zvaničnici, prema pisanju “Njujork tajmsa”, ukazuju da Tramp sastancima sa Putinom i drugim ruskim zvaničnicima, u kombinaciji sa čestim porukama na Tviteru, uključujući i o delikatnim obaveštajnim pitanjima, izaziva zabrinutost među američkim poverljivim izvorima u inostranstvu.

Tako je “Si-En-En” objavio da je Tramp nakon privatnog susreta sa Putinom u Hamburgu tokom samita G20, povukao neuobičajeni potez i uzeo beleške od prevodioca.

“Imamo predsednika koji je, za razliku od bilo kog drugog u modernoj istoriji, spreman da koristi osetljive, poverljive obaveštajne podatke po svom nahođenju. To čini pred našim protivnicima, tvitovima. Nalazimo se u nepoznatim vodama,” kazao je Stiven Hol (Steven L. Hall), bivši zvaničnik CIA-e zadužen za operacije prema Rusiji.

Međutim, bivši zvaničnici američkih službi ističu da ne postoji dokaz da je Tramp direktno ugrozio izvor, te da je razlog za odluku o njegovom povlačenju doneta zbog toga što su američki mediji sve učestalije pisali o mogućnosti postojanja američkog doušnika u Moskvi.

Tako je “Vošington post” (the Washington Post) tada izvestio da se zaključak CIA-e o mešanju Moskve oslanja na “izvor duboko unutar ruske vlade”.

Zvaničnici sa kojima je razgovarao “Si-En-En” nisu identifikovali lokaciju na koju je Smolenkov prebačen, jer je njegov život ugrožen podsećajući na slučaj bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja koji je radio za zapadne službe, a nakon razmene 2010. preselio se u Britaniju. Prošle godine je otrovan za šta je zvanični London optužio Moskvu, koja je to negirala.

Teže do novih izvora u Rusiji

Povlačenje doušnika iz Moskve će, prema oceni stručnjaka za obaveštajni rad, svakako onemogućiti američkim službama uvid u poverljive informacije u Kremlju, u trenutku kada pokušavaju da utvrde da li su se ruske vlasti mešale i u delimične izbore za Kongres 2018, te o eventualnim planovima za predsedničke izbore 2020.

Džejms Klaper (James R. Clapper Jr), bivši čelnik američke obaveštajne zajednice, koji se povukao pri kraju mandata Obamine administracije, kazao je da ne zna ništa o premeštanju doušnika iz Moskve, ali da nema sumnje da će to “učiniti regrutovanje izvora u Rusiji još težim nego do sada”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG