Dostupni linkovi

Oland za privredni rast, Merkel za mere štednje


Angela Merkel i Fransoa Oland u Berlinu
Angela Merkel i Fransoa Oland u Berlinu
Grčka, koja u junu ponovo izlazi na izbore, bila je glavna tema prvog sastanka novoizabranog francuskog predsednika Franosa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Dvoje državnika se u utorak uveče saglasilo da Grčka treba da ostane u zoni evra, priznajući međusobne razlike o merama za podsticanje privrednog rasta u Evropi.

"Želimo da Grčka ostane u evro zoni", rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa Olandom u Berlinu.

Oland koji je doputovao u Berlin svega nekoliko sati pošto je i zvanično preuzeo dužnost predsednika, potvrdio je da je takođe za to da Grčka ostane u evro zoni.

I Merkel i Oland spremni su da razmatraju "dodatne mere za podsticaj" rasta da bi se pomoglo Grčkoj.

Nemačka i Francuska spremne su da "razmatraju mogućnost dodatnih mera za (podsticanje) rasta u Grčkoj", ako Atina to zatraži, rekla je Merkel i dodala da su Francuska i Nemačka "svesne odgovornosti koju imaju za dobar razvoj" Evrope.

"Složili smo se da kažemo da nam je dužnost da radimo zajedno", rekla je Merkel i dodala da nekada novinari preuveličavaju razlike između nje i Olanda.

Oland je rekao da želi "uravnotežen" odnos Pariza i Berlina, uz uzajamno poštovanje.

"Mi želimo da radimo zajedno za dobrobit Evrope", rekao je Oland i dodao da želi da "sve stavi na sto" već narednih nedelja.

Međutim, u razgovoru su se ipak pokazale neke razlike: Oland želi da više pažnje posveti
privrednom rastu, dok Merkel daje veći značaj merama štednje.

Oland je rekao da želi da se ponovo pregovara o budžetskom sporazumu kojim se jača budžetska disciplina u Evropi, da bi se u to uključio i privredni rast.

Angela Merkel je rekla da ima tačaka o kojima je saglasna sa Olandom oko rasta, ali priznala da ima i razmimoilaženja.

Posle konferencije za štampu dvoje državnika je otišlo na večeru posle čega koje se francuski predsednik vratio u Pariz.

Oland je, inače, imao težak prvi radni dan. Osim brojnih obaveza, polaganja zakletve, nastupnog govora, nekoliko protokolarnih dužnosti, imenovanja premijera i prvog putovanja u inostranstvo, pratile su ga i mnoge neprilike s lošim vremenom. Prvo je pokisao tokom parade u inauguraciji, pa nakon presvlačenja još jednom na svečanosti polaganja venca na grob neznanog vojnika kod Trijumfalne kapije.

Putem do Berlina njegov predsednički avion pogodio je grom pa se morao vratiti u Pariz i iz sigurnosnih razloga sesti u drugi. Kako je, u do tada sunčani Berlin kasnio dva sata, sustigla ga je oluja koja ga je celi dan pratila u Francuskoj i "oprala" ga i u Nemačkoj.

Olandove nevolje bile su glavna tema francuskih medija prvog dana njegovog predsednikovanja državom.
XS
SM
MD
LG