Dostupni linkovi

Poraz Merkel na pokrajinskim izborima, jačaju kritike iz Pariza


Angela Merkel
Angela Merkel
Socijaldemokratska partija i stranka zelenih osvojile su apsolutnu većinu na prijevremenim izborima u njemačkoj saveznoj pokrajini Nordrhein Westfalen (Sjeverna Rajna Vestfalija). Kršćanska demokratska unija Angele Merkel doživjela je poraz, najveći u toj pokrajini od II svjetskog rata. Paralelno na adresu njemačke kancelarke stižu sve jače kritike iz Pariza.

Sjeverna Rajna Vestfalija ima 18 miliona stanovnika i preko 540 milijardi eura bruto društveni proizvod. Kada bi bila samostalna država, bila bi sedamnaesta najmoćnija zemlja svijeta. Upravo zato su rezultati nedjeljnih izbora tako važni za cjelokupnu političku scenu Njemačke.

Aktuelna predsjednica vlade Hannelore Kraft sada će, u stabilnoj koaliciji, moći ostati na vlasti i narednih pet godina. Ona je ove izbore, baš kao i novi francuski predsjednik François Holland, dobila na programu koji ne insistira na štednji koliko na ulaganju u privredni razvoj. Suprotno politici kancelarke Angele Merkel koja sa svakim novim pokrajinskim izborima sve više gubi.

Analitičari ipak procjenjuju da ona neće ponoviti grešku svog predhodnika, Gerharda Schroedera koji je, nakon gubitka izbora u Duesseldorfu raspisao vandredne savezne izbore i bio hametice poražen.

Najveće iznenađenje - praktično najveći pobjednici - su Liberali. Dok im na saveznom nivou ankete predviđaju izlazak iz Parlamenta, u Sjevernoj Rajni Vestfaliji osvojili su 8,6 posto glasova, najprije zahvaljujući popularnosti lokalnih političara. Ljevica nije uspjela preći prag od 5 posto, ali su zato Pirati ponovili uspjeh sa svih predhodnih pokrajinskih izbora – dobili su simpatije 7,6 posto birača.

Veliki test

Izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji posljednji su veliki test pred savezne parlamentarne izbore u septembru iduće godine. Preostali su, prije njih, još samo pokrajinski izbori u Niedersaxen (Donjoj Saksoniji) u kojoj su na vlasti kršćanski demokrati.
François Hollande
François Hollande

S ovim posljednjim uspjehom crveno-zelene koalicije, povećala se vjerojatnost da će sljedeći kancelar biti socijaldemokrat. Ali analitičari pozivaju na oprez. U reakcijama se najčešće čuje ocjena da je najizglednija zajednička Savezna vlada.

Socijaldemokrati i Zeleni još uvijek nisu sigurni kojom taktikom mogu „oboriti“ Angelu Merkel, ali dobra je vijest da i SPD s Hannelore Kraft ima jednu zaistu jaku ženu u svojim redovima. Trojica, do sada važećih kandidata za kancelara: Gabriel, Walter-Steinmeier i Steinbrueck, pali su sjenu gospodje Kraft, čije prezime u prevodu znači – snaga.

Angela Merkel se međutim sada ne bavi budućim izborima. Više je okrenuta trenutnoj evropskoj krizi, padu eura koji je na najnižem nivou u posljednjih četiri mjeseca, kao i nemogućoj misiji sastavljanja grčke Vlade. Tu je naravno i prva posjeta novog francuskog predsjednika.

Dva dana uoči dolaska u Berlin Socijalisti François Hollanda oštro su napali njemačku kancelarku.

„Mi nismo izabrali da nam „samoproglašena“ predsjednica EU imenom Angela Merkel odlučuje o sudbini“, izjavio je šef Socijalističke partije Francuske Benoît Hamon.

Nasuprot tome, Merkelova je izjavila kako se raduje što će u Berlinu u utorak pozdraviti Hollanda.

„Od kad postoji Savezna Republika mi smo svjesni da su dobri njemačko-francuski odnosi izuzetno važni za obje zemlje“, izjavila je njemačka kancelarka.
XS
SM
MD
LG