Dostupni linkovi

Ukrajinska vojska kontrolira aerodrom u Kramatorsku


Ukrajinske snage u blizini Slovjanska u regionu Donjetsk, april 2014.
Ukrajinske snage u blizini Slovjanska u regionu Donjetsk, april 2014.
Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov izjavio je da vladine snage kontroliraju aerodrom u gradu Kramatorsku. Ukrajinske snage ušle su i u Slovjansk.

Akcije ukrajinskih snaga uslijedile su dan nakon što je Turčinov poručio da će upotrijebiti silu ako se ne povuku proruske grupe koje su zauzele državne institucije u desetak gradova na istoku zemlje.

Turčinov je u parlamentu kazao da je cilj operacija u Kramatorsku i Slovjansku - “zaštita građana od terorista i opstanak jedinstvene Ukrajine” .

Tokom operacije povratka kontrole nad aerodromom bilo je žrtava. Ovisno od izvora do izvora broj je različit. Ruski mediji izvještaju da je poginulo od četiri do 15 ljudi. Televizije u Moskvi prikazale su ukrajinske avione u niskom letu nad aerodromom, te helikoptere kako nadlijetaju to područje.

Ukrajinske snage podržane oklopnim vozilima ušle su u Slovljansk, koji se nalazi 15 kilometara južno od Kramatorska.

Prema izvještajima, radi se o bataljunu s oko 500 vojnika koje podržava oko 20 borbenih vozila.

General Valerij Krutov izjavio je da proruske snage koje su okupirale državne institucije moraju položiti oružje “ili će biti uništene”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istovremeno govori o “neustavnim akcijama Kijeva na istoku Ukrajine, te poziva UN i međunarodnu zajednicu da osude postupak ukrajinskih vlasti”. O tome je razgovarao i s glavnim tajnikom UN-a.

Premijer Dmitrij Medvedev tvrdi da je “Ukrajina na ivici građanskog rata".

"Nadam se da će oni koji su odgovorni za ove odluke, uključujući , de facto vladu , koju mi ne smatramo legitimnim, jer je na vlast došla pučem, biti dovoljno pametni da ne dovedu zemlju u ovakva strašna previranja. Jedini način da se sačuva Ukrajina, smiri situacija je dijalog, i priznanje da su Rusi jednakopravni građani, kao i Ukrajinci, i da zato imaju pravo na upotrebu vlastitig jezika”, rekao je Medvedev.

Bijela kuća saopćava da je Ukrajina postupila u skladu sa zakonom jer je dužna osigurati red i mir u zemlji.

Glasnogovornik Jay Carney ističe kako je važno da Rusija snižava tenzije umjesto što podržava separatističke grupe, bilo direktno ili indirektno, jer o budućnosti Ukrajine odlučuje sam narod, i ništa se ne može dogovoriti mimo ukrajinske vlade” .

Carney je dodao da se “i dalje razmatraju potencijalne nove sankcije protiv Rusije, ali ne i opskrba ukrajinske vojske oružjem”.

Prethodno je Vrhovna rada, parlament u Kijevu, za zapovjednika Nacionalne garde imenovala generala Stepana Poltoraka, iskusnog operativca koji je zapovijedao snagama Ministarstva unutrašnjih poslova. Nacionalna garda ima oko 60.000 dobrovoljaca čije je osnivanje odobrio parlament nakon ruske aneksije Krima.

Zapad upozorava da Rusija ima oko 35.000 do 40.000 vojnika u području sa istočnom granicom Ukrajine. Moskva i dalje negira bilo kakavu umiješanost u događaje na istoku.

Zamjenik ruskog minstra obrane Anatolij Antonov izjavio je da je Moskva bila prisiljena suspendirati odluku da službenom Kijevu vrati oružje koje se nalazilo u ukrajinskim bazama na Krimu. Pri tome se pozvao na Rimsku povelju, dogovor iz Helsinkija, rezolucije UN-a i OESC-a koje zabranjuju dostavu oružja u krizna područja.

“Istok i jugoistok Ukrajine su takva područja gdje bi cijela međunarodna zajednica trebala biti vrlo, vrlo suzdržana”, poručio je Antonov.
XS
SM
MD
LG