Dostupni linkovi

Ruske televizije u propagandnoj akciji: Strani plaćenik ili patriota


Andrei Petkov ili Petkhov
Piše: Glen Cates (Pripredila Biljana Jovićević)

Ruske državne TV stranice ovih su dana uhvaćene "spuštenih gaća" nakon što su objavili dva intervjua sa istom osobom. Čovjek koji je kod jednih "strani plaćenik" a kod drugih "proruski patriota", ispostavilo se ista je osoba.

Upoznajte Andreja Petkhova, koji će postati Petkov.

Petkhov je emigrirao u Njemačku prije dvadeset godina, ali je ovih dana otputovao u južni ukrajinski grad Mikolajev da kao plaćenik učestvuje u organizaciji skupova protiv proruskih demonstranata u Ukrajini.

Momenat, pogledajte ovo. Izgleda kao 40-togodišnji lokalni proruski patriot, koji je "potpuno uobičajeno" izašao na glavni garadski trg u Mikolajvu na mirne proteste protiv "radikalnih" vlasti u Kijevu.

Dakle ko je Petk(h)ov? Zavisi od toga da li gledate rusku državnu NTV ili takođe ruski državni Rossia 1 kanal.

Verzija "strani plaćenik"

Na NTV on je stranac Petkhov, koji je došao iz Njemačke sa 500 000 eura da bi stvarao pometnju i nerede ali je slučajno uhvaćen u napadu koji su izveli pripadnici ulatrancionalističkog Desnog sektora na mirne proruske demontrante. Završio je u bolnici sa slomljnom nogom i nosom.

"Odjeljenje na kojm se nalazi pod velikim je obezbjeđenjem trenutno, ali naši reporteri uspjeli su da naprave ekskluzivan intervju sa njim", naveli su na NTV.

U opširnom intervjuu, Petkhov koji je ustvrdio da je doktor sa četri strana pasoša, kaže da je 7.aprila došao u jedan protesni kamp protiv Kijeva, gdje je odmah vidio ženu koja je imala povrijeđenu ruku. Dok je on počeo da joj ukazuje pomoć, budući da je doktor, pijani radikali su počeli da napadju mirne demonstrante sa granatama za omamljivanje, pendrecima i vatrenim oružjem.

"Za pet minuta moj se život promijenio", kaže on. "Bio sam u njihovom gradu 24 sata i do večeri su me skoro ubili", ispričao je u kameru NTV.

Petkhov, koji je kaže dobio i potrez mozga, predstvlja se kao predstavnik grupe “o čijem imenu ne želi da govori”. On, doduše, nikada nije ustvrdio da je poslat da se bori protiv proruskih demonstranata. No, interpretacija NTV priče je potpuno je jasna i ne ostavlja dileme.

"Njemački plaćenik je stigao u Ukrajinu sa 500 000 eura za Desni sektor", kaže se u video naslovu na websitu NTV-a.

Verzija "proruski patriot"

No TV Rossia 1, takođe državna, dala je mnogo više od različitog ugla kamere na ekskluzivu NTV-a.

U nihovom izvještaju, pacijent, sada lokalani građanin Petkov (bez h), viđen je da leži navodno u istoj bolnici. Ovoga je puta kamera pokazala narančastu i crnu vrpcu Svetog Đorđa- simbol pro-ruskih demonstranata - privezanu za njegov krevet.

"Četrdesetogodišnji Andrej Petkov neće biti u stanju da hoda u narednih pola godine", kaže izvještač Rossia1.

"Dana 7. Aprila Andrej je došao kao i obično da na centralnom trgu otvoreno iskazuje svoje nezadovoljstvo sa akcijama novih vlasti u Kijevu. Ali na mirnim protestima, radikali su odjednom počeli sa kampanjom apsolutnog krvoprolića." pripovjedaju na Rossia 1.

Petkov koji je vrlo kratko govorio u ovom izvještaju sada kaže da su mu naoružani ljudi umalo oduzeli život.

"On mi je prislonio pištolj na čelo dok sam ležao na zemlji", rekao je. "Rekao je da će me ubiti a ja sam rekao 'pucaj'. A onda su neke djevojke dotrčale do nas, udarile ga i on je otišao", ispričao je ovoga puta Petkov.

Potom Petkova napuštaju i priča prelazi na segment u kojem objašnjavaju kako su navodno ukrajinske vlasti iskoristile radikale i u koordiniranoj akciji sa njima pokušali da da unište mirne proruke protesne kampove.

Na snimku se potom vidi kako demonstranti protiv zvaničnog Kijeva novinaru TV Rossia 1 pokazuju kutije od metaka za koje oni tvrde da su od municije koju koriste protiv njih.

Pa ko je zapravo Petk(h)ov? To je nemoguće sa sigurnošću reći - Prvi kanal, treće velike ruske državne TV stanice, tek treba objavi svoju verziju.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG