Dostupni linkovi

Oktobar bio najtopliji u povijesti


Ilustracija

Posljednji temperaturni podaci, koje je američka agencija NOAA objavila uoči velikog summita o klimatskim promjenama u Parizu, otkrivaju zabrinjavajuće trendove.

Zemljina temperatura je na pola puta da poraste za dva stupnja, odnosno međunarodno prihvaćene granice ukoliko se želi izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, javlja CNN.

Podaci pokazuju da je prosječna temperatura na Zemlji u oktobru 2015. bila viša za 0.98 Celzija u odnosu na dosadašnji prosjek za mjesec listopad. No tu nije kraj rekordima:

  • Ovo je ujedno najtopliiji listopad u 136 godina
  • Ovo je najtopliji mjesec ikad u odnosu na prosječne zabilježene temperature.
  • Ovo je šesti mjesec zaredom koji obara globalne temperaturne rekorde.
  • Ovo je sedmi od 10 najtoplijih mjeseci koliko ih je zabilježeno u 2015. godini.

Ako se ovaj trend nastavi, 2015. godina će s lakoćom postati najtoplija u povijesti mjerenja temperature na Zemlji, te tako svrgnuti s prvog mjesta temperaturne rekorde koji su zabilježeni lani.

Rast temperatura u posljednjih nekoliko desetljeća rezultat je sve većih emisija plinova, poput ugljikova dioksida, koji doprinose jačanju efekta staklenika.

Istovremeno, sve snažniji El Niño koji je prisutan od proljeća također je doprinio rastu temperatura. Tijekom El Niña u atmosferu se ispuštaju velike količine topline iz tropskog dijela Pacifika i dok se ovogodišnji bliži svojem vrhuncu nakon čega se očekuje slabljenje, njegova će jačina ostati velika i do daleko u zimu, osiguravajući zadržavanje temperatura na dosadašnjim rekordnim razinama.

XS
SM
MD
LG