Dostupni linkovi

Ojdanić čeka zatvor, preostali žalbenu raspravu


Iz sudnice 1.veljače 2013.
Iz sudnice 1.veljače 2013.
Žalbeno sudsko vijeće u slučaju Šainović i ostali, objavilo je kako će se žalbena rasprava za preostalu četvoricu optuženih održati idući mjesec, od 11.do 15.ožujka ove godine.

Žalbeni suci su prethodno potvrdili kraj u postupku protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića koji je prihvatio prvostupanjsku kaznu od 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999.godine.

Prihvaćajući Ojdanićevo odustajanje od žalbe, suci su naložili da ga se Ojdanića uputi u zemlju gdje će izdržavati nekoliko zadnjih mjeseca kazne, budući da ubrzo može zatražiti oslobađanje (nakon odsluženja 2/3 vremena) jer je u pritvoru već 11 godina.

Povlačenjem žalbe na presudu kojom je proglašen krivim za deportacije i prinudno premještanje kosovskog stanovništva (kao zločin protiv čovječnosti) Ojdanić je zapravo priznao počinjeno nedjelo za koje se teretio zajedno u procesu protiv šest visokih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije.

Visoki dužnosnici Srbije su, komentirajući Ojdanićevu odluku, naglasili kako je riječ o osobnom priznanju, izražavajući mišljenje kako ono neće imati utjecaj na žalbenu presudu za preostale osuđenike.

Prvostupanjskom odlukom je podsjetimo, prvooptuženi bivši predsjednik Srbije u sporno vrijeme Milan Milutinović, oslobođen optužbi jer je Raspravno vijeće odlučilo da nisu priloženi dokazi o njegovoj efektivnoj kontroli nad vojskom i policijom. Tužiteljstvo se nije žalilo na tu prvostupanjsku presudu pa je ona postala pravomoćna.

Milutinovićevi suoptuženici dobili su pak dugotrajne kazne zatvora. Potpredsjednik savezne vlade Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i načelnik policije za Kosovo Sreten Lukić - osuđeni su na 22 godine, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 15.

(VIDEO: Prvostupanski sudac navodi neke zločine u optužnici)


Nakon što je Milutinović oslobođen, a Ojdanić priznao - ostalo je još 4 osuđenika pa je Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem suca Liu Daquna, napravilo detaljan plan izlaganja preostala četiri tima obrane kao i tužiteljstva.

Prvo će se raspravljati o žalbenim osnovama Šainovića, drugi dan Pavkovića, treći Lazarevića i četvrti Lukića. Peti dan Žalbeno vijeće je rezerviralo za žalbenu argumentaciju haškog tužiteljstva i replike timova obrane.

Suci su osigurali na kraju žalbene rasprave i po deset minuta vremena za obraćanje svakog od četvorice osuđenih. Nakon toga suci će se povući na vijećanje kako bi donijeli konačnu drugostupanjsku presudu za kosovske zločine političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije.

Podsjetimo da žalbenu raspravu čeka i srbijanski policijski general Vlastimir Đorđević koji je samo djelomično priznao svoju upletenost u prevoženju i skrivanju leševa civila kosovskih Albanaca. No on nije prihvatio punu odgovornost za navode iz prvostupanjske presude od 22 godine zatvora.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG