Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezolucija OIK-a od velikog značaja


Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hashim Tači u utorak su se zahvalili zemaljama članica Organizacije islamske konferencije za usvajanje rezolucije o Kosovu. Sejdiu je izjavio da ima dobrih signala da će doći do daljih priznanja Kosova od strane država članica OIK –a i da se očekuje da će svaka zemlja posebno doneti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na posebno sazvanoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hashimom Thacijem rekao da je ova rezolucija izraz zajedničkih stavova članica Organizacije islamske konferencije:

“Ova rezolucija je izraz zajedničkih stavova i politika zemalja članica Organizacije islamske konferencije i zato ja mislim da će jedinstveno usvajanje rezolucije imati za rezultat njeno jedinstveno sprovođenje”, rekao je predsednik Sejdiu.

“Veoma smo zahvalni svim onim državama koje podržavaju državu Kosovo. Iako su do sada 13 od 57 država islamske konferencije priznale nezavisnost Kosova, usvajanje konsenzusom ove rezolucije je jasna poruka i dalji i veći podsticaj da sve ove zemlje u bliskoj budućnosti priznaju Republiku Kosovo”, rekao je premijer Tači.

On je rekao da je rezolucija visoko ocenila veliki napredak i kretanja na Kosovu nakon proglašavanja nezavisnosti, pozvala je međunarodnu zajednicu da nastavi da pomaže razvoj države Kosovo. Usvajanje rezolucije, prema kosovskim liderima, predstavlja veliki dobitak kako na političkom takođe i ekonomskom planu.

“Usvajanjem ove rezolucije koja ima veoma jasne reference u odnosu na deklaraciju o nezavisnosti Kosova i Ustav naše države. Republika Kosovo je definitivno ušla u pozitivnu agendu i Organizacije islamske konferencije. Država Kosovo će nastaviti saradnju sa ovim državama”, rekao je Tači.

Predsednik Sejdiu je istakao da je Kosovo zainteresovano za dobrosusedske odnose sa svim državama i posebno sa susedima:

“Ovom prilikom želim da naglasim da institucije Republike Kosovo ostaju opredeljene da Kosovo bude demokratska država svih gradjana, sa posebnom brigom za manjinske zajednice, sa prioritetom na dobrosusedskim odnosima sa svim susedima i zemljama regiona. Mi ćemo uvek imati pozitivan pristup za buduće dobre odnose i sa Republikom Srbijom.”


Predsednik Sejdiu je izjavio da ima dobrih signala da će doći do daljeg priznanja Kosova od strane država članica OIK –a i da se očekuje da će svaka zemlja posebno doneti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Usvojena rezolucija prima k znanju napredak koji je izvršen u jačanju demokratije u službi mira i stabilnosti u zemlji i regionu, pozdravlja rekonfiguraciju UNMiK-a i prostiranje EULEX-a prema direktivama generalnog sekretara UN-a i aktuelni institucionalni i zakonski okvir na Kosovu i poziva međunarodnu zajednicu da nastavlja da doprinosi jačanju kosovske privrede.
XS
SM
MD
LG