Dostupni linkovi

Jednostrani koraci RS neprihvatljivi, poručio OHR


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu 9. decembra 2022.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu 9. decembra 2022.

Jednostrani koraci su neprihvatljivi, jer ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje.

Navedeno je to u odgovoru Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) 29. decembra, nakon što je Skupština Republike Srpske (RSE), dan ranije, usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u enitetu RS.

"Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir", saopćio je OHR.

Entitetski zakon identičnog naziva, Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda bh. parlamenta.

Iz OHR-a su podsjetili da samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine, odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH.

"Državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom. Svako raspolaganje, koje je protivno odredbama te zabrane, smatrat će se ništavnim", navode iz OHR-a.

Dodaju kako će visoki predstavnik pratiti ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ističe se, također, da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira jasno stavio do znanja da očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave svaku dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine.

Upravni odbor ovog vijeća je također pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažira i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje.

"Do sada je bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja ovog pitanja na državnom nivou. Visoki predstavnik poziva sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i djeluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH", ističu iz OHR-a.

U četvrtak je reagovala i američka Ambasada u BiH koja je na Twitteru objavila da se Republika Srpska mora u potpunosti pridržavati Ustava Bosne i Hercegovine i odluka državnih institucija.

Ustavni sud BiH je u ranijoj odluci naveo da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države BiH.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u enitetu RS prvobitno je usvojen na sjednici entitetske Narodne skupštine 10. februara.

No, u aprilu, neposredno uoči njegovog stupanja na snagu, suspendovao ga je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, "po sili zakona" pripada njima.

Novi zakon je po tekstu vrlo sličan prethodnom zakonskom rješenju. Novitet je odredba da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina BiH. Naime, tada je je bila upisana kao imovina sa pravom korištenja bivše Socijalističke Republike BiH (jedne od šest republika u sastavu SFR Jugoslavije).

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005., koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom BiH.

Zabrana važi do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti. Na državnom nivou taj zakon nikada nije usvojen.

XS
SM
MD
LG