Dostupni linkovi

Ambasada SAD poručila da RS mora poštovati presude Ustavnog suda BiH


Američki ambasador u BiH Michael Murphy 30. mart 2022.
Američki ambasador u BiH Michael Murphy 30. mart 2022.

Republika Srpska mora se u potpunosti pridržavati Ustava Bosne i Hercegovine i odluka državnih institucija, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini u četvrtak, 29. decembra.

"To uključuje konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima Republike Srpske ili ne", navedeno je u objavi američke ambasade na Twitteru.

Objava Ambasade dolazi dan nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u enitetu RS.

Zakon identičnog naziva, Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda bh. parlamenta.

Američka ambasada je navela da odluka Narodne skupštine RS ne mijenja činjenice, ističući da su "Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH jasni".

"BiH je titular državne imovine i nadležnost za njeno uređenje spada u isključivu nadležnost institucija na državnom nivou", istaknuli su.

Ustavni sud je u ranijoj odluci naveo da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države BiH.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u enitetu RS prvobitno je usvojen na sjednici entitetske Narodne skupštine 10. februara.

No, u aprilu, neposredno uoči njegovog stupanja na snagu, suspendovao ga je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, "po sili zakona" pripada njima.

Novi zakon je po tekstu vrlo sličan prethodnom zakonskom rješenju. Novitet je odredba da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina BiH. Naime, tada je je bila upisana kao imovina sa pravom korištenja bivše Socijalističke Republike BiH (jedne od šest republika u sastavu SFR Jugoslavije).

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005., koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom BiH.

Zabrana važi do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti. Na državnom nivou taj zakon nikada nije usvojen.

TV Liberty: Ustav i visoki predstavnik štite državnu imovinu u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:14 0:00

XS
SM
MD
LG