Dostupni linkovi

Građani BiH u oktobru glasaju na slobodnim izborima, kažu iz OHR-a


Christian Schmidt, High Representative (OHR) in Bosnia and Herzegovina at Press Conference in Sarajevo, December 9, 2022.
Christian Schmidt, High Representative (OHR) in Bosnia and Herzegovina at Press Conference in Sarajevo, December 9, 2022.

Građani Bosne i Hercegovine 6. oktobra imaće priliku da glasaju na slobodnim i fer izborima, budući da je integritet izbornog procesa poboljšan u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima, rekli su iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) u toj državi.

Centralna izborna komisija 8. maja je raspisala lokalne izbore i to na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

Više od 3,4 miliona registrovanih birača imaće priliku da bira 143 načelnika i gradonačelnika opština i gradova Bosne i Hercegovine, te oko 3.200 vijećnika u gradskim i opštinskim vijećima.

Ipak, dok opozicija iz Republike Srpske najavljuje prisustvo na izborima, vladajuća koalicija, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika RS Milorada Dodika, ističe da će se lokalni izbori u tom entitetu održati "po izbornom zakonu Republike Srpske".

Iz OHR-a su, na društvenoj mreži X, rekli da politički predstavnici moraju da implementiraju volju građana koji su jedini suveren u demokratskom društvu.

"Nedvojbena obaveza svih organa vlasti u BiH je da poštuju zakonski okvir i osiguraju održavanje izbora u slobodnom i fer okruženju, sa punim poštivanjem postojećeg zakonskog okvira, međunarodnih demokratskih standarda i nadležnih institucija čiji je zadatak neometana provedba izbornog procesa", dodali su iz OHR-a.

Šta je predviđeno Schmidtovim izmjenama?

Izmjenama Izbornog zakona uvedena je stroža, biometrijska identifikacija birača, "kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom".

Predviđeno je i skeniranje svih glasačkih listića kako bi se spriječila njihova naknadna izmjena ili krađa.

Kandidati će se prvi put prijavljivati elektronskim putem, te će prvi put kandidatura biti zabranjena osobama osuđenim za ratne zločine pred stranim i domaćim sudovima.

Proširene su nadležnosti Centralne izborne komisije i pooštrene kazne za preuranjenu kampanju, korištenje govora mržnje, širenje lažnih vijesti, i zloupotrebu djece u izbornoj kampanji.

Izbori će koštati oko 19 miliona maraka, odnosno oko 9,7 miliona eura.

XS
SM
MD
LG