Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova bez velikih očekivanja od Vučićeve posete


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Srbi na severu Kosova ne očekuju dogovor ili bilo kakve promene nakon posete Aleksandra Vučića tom delu. Oni južno od Ibra navode da postoje mehanizmi koji bi Srbe na severu naterali na prihvate briselski sporazum, a uz to dodaju i da je od izuzetne važnosti da se preispita trošenje finansijskih sredstava Beograda namenjena za Kosovo.

Vučić je prethodno izjavio da nema problema da razgovara sa običnim ljudima o tome kako stvari stoje, te da želi da ih ubedi da se sporazum jedino moguće rešenje za napredak Srbije.

Marko Jakšić sa severa Kosova navodi da su današnje priče Vučića mnogo drugačije od onih tokom izborne kampanje.

„Tada su govorili da će sve Borkove sporazume da ponište, a sada su otišli korak dalje i govore narodu da je to u interesu boljeg života građana Srbije. Mislim da nije to u pitanju. Mislim da je u pitanju određena obaveza pre svega koju je SNS preuzela prema svojim zapadnim partnerima kada je u pitanju budućnost Kosova, i sada je vreme da se te obaveze ispune, a cena je da se Srbija odrekne svog identiteta na delu Kosova i Metohije. To je glavna stvar. Priču o boljem životu je na neki način izgovor za odstupanje ovog prostora, pre svega Prištini. Mi u to ne želimo da učestvujemo i ne želimo da sprovodimo nešto što je bukvalno na štetu građana Srba koji žive na tom prostoru“, navodi Jakšić.

On dodaje da bi pristajanje na zahtev Vučića značilo da se i Srbi na severu slažu da kršenje Ustava Srbije, u čemu oni, kako navodi, neće učestvovati.

Jakšić navodi da će Vučićeva poseta biti više teatralna i da ne očekuje bilo kakav dogovor.

„Ja lično ne očekujem da će doći do nekih pomeranja u bilo kom smislu. Doduše, Beograd može da učini neke nepopularne poteze, da Srbima uskrati finansiranja, ali i tu treba znati da time krši Ustav, jer sve te institucije koje su na prostoru KiM su jednostvano u sadašnjem Ustavu Srbije. Ja ne očekujem bilo kakve dogovore imajući u vidu da Srbi ne smeju da pristanu na nešto što je na njihovu štetu. A naš narod kaže sila Boga ne moli“, kaže on.

Srbi s juga Kosova: Ispitati finansijske transakcije na severu

Srbi južno od Ibra, koji inače podržavaju sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda smatraju da je implementacija dogovora na severu nemoguća.

Jedan od predstavnika, Ranđel Nojkić, navodi da Srbi na severu uvek nađu način da nešto ospore, te da će tako verovatno biti u budućnosti. On ipak smatra da postoje mehanizmi koji će dovesti do primene sporazuma.

„Treba da se ljudi pozovu na odgovornost jedanput. Mislim da su do sada pokušavali da izbegnu odgovornost ili pokretanje odgovornosti upravo zbog toga što žele da postignu neko jedinstvo. Ali vidi se da tu jedinstva nema. Tu praktično ne donose odluku Srbi sa severa, već određene političke partije, politički moćnici iz Beograda. I mislim da je to osnovni problem. Onog trenutka kada Srbi budu pokušali da reše svoju sudbinu i rešavanje životnih problema, mislim da će drugačije da razmišljaju. U ovom trenutku ne razmišljaju tako, iskoristili su sve blagodati i iz Beograda, i iz Prištine i od međunarodne zajednice“.

Nojkić navodi i da je od izuzetne važnosti da se preispita trošenje finansijskih sredstava koja su u Beogradu namenjena za Kosovo, inicijativa koja je bila pokrenuta u Skupštini Srbije o formiranju Anketnog odbora i Kosovu.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić
„Beograd je pokrenuo inicijativu, ne znam zašto su stali. Ukoliko bi se vrlo ozbiljno pristupilo toj proveri, i ukoliko bi se izanaliziralo trošenje sredstava, onda bi se lako našli odogvorni koji bi morali da plate račun i opravdaju kako su se koristila ta sredstva. Ahtisarijev plan je omogućio da Beograd finansira Srbe, ali nije omogućio da se vrše određene malverzacije tim sredstvima. Ta sredstva trebaju da koriste oni kojima najviše treba, a ne da najveću koristi maju oni koji raspolažu tim sredstvima“, navodi Nojkić.

Upitali smo i građane na severu, da li očekuju neke promene nakon Vučićeve posete.

„Očekujem da bude sve najbolje. Mislim da će da se slože, da će da se postigne dogovor. Vlast je to obećala – da će da ulaže u severno Kosova“, kaže Žarko Jovović.

„Ja mislim da će severni deo ipak ostati sa srpskim institucijama. Mislim da nam za jedno dogledno vreme niko ništa neće moći“, navodi Milovan Ilić.

„Očekujemo dobro ako Vučić zna da ubedi, ali ne može. Jer radi se o tome što mi ne možemo da propadamo. Znam da ovde budućnosti neće biti nikada“, kaže Momir Jovanović.

Inače, delegacije za implementaciju briselskog sporazuma tokom ove nedelje u Briselu nisu se uspele dogovoriti o planu implementacije. Na Kosovu su rekli da je tome doprinela opstrukcija srpske strane kod koje se primećuje i pokajanje oko postignutog sporazuma.

Iz kancelarije EU na Kosovu su, međutim, poručili da je važno da implementacija sporazuma počne pre kraja juna, kada inače članice EU odlučuju o integraciji Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG