Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OEBS: Odluke o pritvoru bez dobrih obrazloženja


Ilustrativna fotografija
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS) ocenila je da je većina odluka koje donose sudovi na Kosovu o pritvoru lica, zasnovana na nedovoljno dokaza i činjenica, čime se ne ispunjavaju međunarodni standardi i zakonska rešenja.

Tokom predstavljanja izveštaja zamenik direktora za ljudska prava i zajednice u OEBS-u, Vulf Majkel Mors je istakao da izveštaj govori da rešenja o pritvoru imaju nedostatke u delu koji se odnosi na opšte prezentovanje činjenica, prethodno nezavisne procena o osnovanoj sumnji, mogućnost bekstva osumnjičenih lica, uništavanje dokaza i ponavljanje krivičnog dela.

„Nadgledali smo izbliza oko 150 slučajeva da bismo izradili ovaj izveštaj. Glavna kritika koju imamo odnosi se na nivo obrazloženja koje se daje za odluku koja je doneta. Neke odluke o pritvoru ne daju obrazloženje da li postoji jedan ili više osnova za pritvor, već samo citiraju zakon, što nije dovoljno“
, kaže Mors dodavši da treba imati u vidu da je svaki slučaj specifičan.

Prema informaciji tri četvrtine slučajeva nemaju obrazloženje zašto nisu korišćene druge alternativne mere. U OEBS-u smatraju da se pritvor treba primenjivati jedino kada je to neophodno i kada će pomoći krivičnom postupku.

I najviši zvaničnici pravosudnih institucija na Kosovu, državni tužilac Ismet Kabashi i predsednik Vrhovnog suda Kosova Fejzullah Hasani ističu da su činjenice u izveštaju realne, ali kažu da je to i zbog nedostataka potrebnog broja tužilaca i sudija na svim nivoima, kao i velikog broja predmeta o pritvoru koji se moraju dnevno rešavati. Po njihovom mišljenju rešenje je u obezbeđivanju potrebnog broja nosilaca pravosudnih funkcija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG