Dostupni linkovi

Odustajanje od tužbi za genocid i dalje moguće


Palata mira u Hagu, sedište Međunarodnog suda pravdet of Justice, in The Hague, undated
Palata mira u Hagu, sedište Međunarodnog suda pravdet of Justice, in The Hague, undated
Krajem prošle nedelje javnost je upoznata da je Hrvatska poslala pismeni odgovor Međunaordnom sudu pravde na srpsku protivtužbu o genocidu počinjenom tokom akcije Oluja.

Načelnik samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova Berislav Živković potvrdio je za Radio Slobodna Europa da je pravni tim Republike Hrvatske, poslao odgovor na srbijansku protutužbu i to posljednjeg dana roka predviđenog za njegovo podnošenje.

“Republika Hrvatska odgovorila je 20. prosinca Međunarodnom sudu pravde na protutužbu Republike Srbije za genocid”, kazao je Živković.

U pismenom priopćenju koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa ističu da sadržaj podneska ne mogu komentirati budući je odlukom Suda određeno da su svi podnesci povjerljive prirode.

Dodaju jedino da hrvatski podnesak koji se naziva „Reply“ ukupno sadrži 2500 strana.

Sukladno odluci Suda, Republika Srbija ima pravo odgovoriti na posljednji podnesak Republike Hrvatske do 04. studenog 2011. godine, a usmena rasprava u cijelom predmetu može se očekivati u drugoj polovici 2012. godine ili prvoj polovici 2013. godine, stoji uz ostalo u službenom hrvatskom priopćenju.

Hrvatska je Vlada u srpnju 2000. podnijela tužbu za genocid protiv Srbije, osam godina kasnije Međunarodni sud pravde proglašava se nadležnim za hrvatsku tužbu i Srbija u siječnju 2010. podnosi prrotutužbu. Ovo je sad hrvatski odgovor na srbijansku protuužbu.

Dimitrijević: Odustajanje će izazvati popriličan otpor

Prema nezvaničnim informacijama, kopija hrvatskog odgovora, u skladu sa relaksiranim odnosima dve države, poslata je i u Beograd i nalazi se u Vladi Srbije.

Jedini zvaničnik koji se tim povodom oglasio u Beogradu je koordinator pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović koji je rekao Tanjugu da je u pitanju standardna pravna procedura, ali da je dogovor o povlačenju tužbe moguć i da Vlade dve zemlje treba da odluče žele li obustavljanje postupka.
Vojin Dimitrijević. Foto: Vesna Anđić

Profesor prava Vojin Dimitrijević kaže da Sud postupa po proceduri sve dok dve države eventualno ne donesu odluku o povlačenju predmeta.

“Do tog trenutka postupak mora da teče, ma koliko to prazno i besmisleno bilo",
rekao je Dimitrijević.

Na pitanje kakva je njegova prognoza, da li će dve države odustati, Dimitrijević odgovara:

"Moja prognoza je da će se odustati od toga, ali da će biti priličnih otpora. Svojevremeno je ovde bilo rečeno da ne treba podnositi kontratužbu jer onda gubiš mogućnost da kažeš da sud nije nadležan, što je moglo da se uradi. Ali čim se upustiš u spor, onda nisi osporio nadležnost. Verovatno ima ljudi koji se nadaju da će to imati neki povoljan ishod, a ne može se očekivati da će imati povoljan ishod iz prostog razloga što nijedan sud ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nije utvrdio ni jedan slučaj genocida."

Srbija po predvidenoj proceduri treba da do 4. novembra 2011. godine Međunarodnom sudu pravde dostavi pisani podnesak s komentarima navoda iz odgovora hrvatske strane.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović koji su, po opštoj oceni, za manje od godinu dana značajno relaksirali odnose između dve zemlje, već tokom prvih susreta su saopštili da će raditi na tome da se povuku tužba i protivtužba za genocid koje su podnete Međunarodnom sudu pravde.
XS
SM
MD
LG