Dostupni linkovi

Odluka RS gura BiH u duboku krizu


Reakcije kako domaće tako i međunarodne zajednice nakon odluke u četvrtak institucija Republike Srpske da prekinu svaku saradnju sa Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) su brojne. Analitičari su saglasni da se BiH sada nalazi u jednoj od najvećih kriza poslije rata.

Prvi Sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije održan u petak u Briselu nije mogao da prođe i bez komentara o najnovijim dešavanjima u Republici Srpskoj.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izrazila je zbrinutost zbog odluke institucija RS kojom se zahtijeva

"Jučerašnja odluka Vlade RS da prekine suradnju sa pojedinim državnim institucijama za provedbu zakona i pravosudnih organa i mogla bi ugroziti funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Moramo potvrditi neophodnost poštivanja zakona u BiH i stoga pozivam vlasti Republike Srpske da se uključe u dijalog sa svim relevantnim stranama", naglasila je Mogerini.

Zajedničkim Saopštenjem za javnost povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske oglasile su se i stranke okupljene oko Saveza za promjene.

Osudili su odluke Narodne skupštine jer istim nisu zaštitili građane od loše prakse u slučajevima istraga o ratnim zločinima, ali su zato, kako se navodi, pružili zaštitu svima onima koji su pod sumnjom da su počinili kriminal i korupciju u vršenju javnih funkcija.

Mogerini i Zvizdić u Briselu

Denis Zvizdić i Federika Mogerini u Briselu
Denis Zvizdić i Federika Mogerini u Briselu

U Briselu je u petak održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o temi "Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja Evropske komisije za 2015. godinu". Delegaciju BiH je predvodio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U proteklih godinu vlasti u BiH učinile su mnogo uz podršku EU, ocjenila je visoka predstavnica za vanjsku poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini. Ona naglašava kako sada bh. političarima predstoji težak rad na provođenju neophodnih reformi.

"Sporazum se tek treba primjeniti i reforme se moraju uraditi. To građani traže i to im treba, to sam čula od njih direktno kad sam posjećivala BiH. Rad na aktiviranju SSP-a će početi početkom iduće sedmice", dodala je Mogerini.

Detaljniji izvještaj iz Brisela pročitajte OVDJE.

Optužbe opozicije, kao i tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da se napadaju SIPA i pravosudne institucije kako bi se spriječile istrage o Bobar banci i Balkan Investment banci, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je odbacio kao neosnovane.

"Šta ja imam sa ovim bankama. Ja da sada kažem da Milorada Dodika nema, nikada me nećete naći jer nisam ni bio. Evo ja vas pozivam da završite, molim vas završite, nemojte samo pričati", rekao je Dodik.

Banjalučki profesor Duško Vejnović mišljenja je da bezbjednosne agencije u Bosni i Hercegovini treba da rade patnerski u skladu sa ovlaštenjima.

"Važno je za ovaj slučaj u Novom Gadu da rješenja treba tražiti u partnerstvu i subordinaciji. Policijske organizacije u heterogenim društvima, a tako je i BiH, nisu vojne formacije koje bu radile na principu nadstarješinstva i subordinacije. To nije jedinica pa da je postavljena da joj se naredi. One trebaju da rade u skladu sa svojim ovlaštenjima na osnovu povjerenja i saradnje", ističe Vejnović.

Sud BiH saopštio je da nastavlja sve započete aktivnosti iz svoje nadležnosti bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske koja je, kako je navedeno, "protivna Ustavu BiH i predstavlja nepoštivanje države".

Sve ovo bi moglo dovesti do sukoba bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini i sada je samo pitanje da li će se i međunarodna zajednica u BiH uključiti u ovu priču.

Prvi zamjenika visokog predstavnika, američki diplomata Brus Berton, ponovio je da je OHR nikada ne špekuliše oko bonskih ovlaštenja podsjetivši na izjavu u četvrtak uveče koju su podržale i delegacije Evropske unije i deset ambasada u Bosni i Hercegovini izuzev Rusije.

"Mislim da ono što smo jučer vidjeli i kako je međunarodna zajednica reagovala je bilo upečatljivo koliko je situacija ozbiljna. Naravno, naša zabrinutost je da nije dopustivo da institucije s entitetskog nivoa okončaju saradnju s institucijama s državnog nivoa", stav je prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.

Ibrahim Prohić
Ibrahim Prohić

Odluka institucija RS samo su nastavak dugogodišnje politike iza koje stoji sve veći strah predsjednika RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika od mogućeg hapšenja, mišljenja je Ibrahim Prohić, sarajevski psiholog profesor.

"Opozicija mu sjedi za vratom i steže obruč oko njega. Nije njemu zbog ove petorice uhapšenih u Novom Gradu, nego on hoće da kaže da se njega ne smije hapsiti, Dakle, on se o sebi zabavio", ocjenjuje Prohić.

Prema mišljenju Prohića iz ove igre više nema povratka, i da je sada samo pitanje kako će sve da se završi.

"Dodik želi da igra do kraja. Njemu su preostale tri varijante. Može zakuhati toliku stvar i da na kraju mora pobjeći u Rusiju ili da ga smijeni Visoki predstavnik i da se on na elegantan naćin izvuće. Mislim da on priželjkuje da ga se smijeni. Treća, teoretska varijanta je scenarij Sanader", zaključuje Ibrahim Prohić.

XS
SM
MD
LG