Dostupni linkovi

SAD pozdravlja odluku visokog predstavnika, EU poziva BiH da preuzme odgovornost i usvoji reforme


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u BiH Michael Murphy, 30. marta 2022.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u BiH Michael Murphy, 30. marta 2022.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona kako bi se ojačao integritet izbornog procesa u BiH", navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH na odluku Christiana Schmidta od utorka, 26. marta.

"Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, poručili su u reakciji iz ambasade SAD-a.

EU očekuje od vlasti BiH provedbu potrebnih reformi

Evropska unija(EU) podsjeća da izvršne ovlasti visoki predstavnik treba koristiti samo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"EU očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka", stoji u saopštenju glasnogovornika EU o izmjeni izbornog zakona od strane visokog predstavnika 26. marta.

Dodaje se da je EU izrazila snažnu preferenciju da Parlament BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da će učiniti na vrijeme za implementaciju tokom oktobarskih općinskih izbora.

EU naglašava da je opsežna međunarodna supervizija nespojiva s evropskom budućnošću BiH i "očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u periodu koji je pred nama".

Nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu, dadaje se u saopštenju.

Šta je rekao visoki predstavnik?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je u obraćanju javnosti, 26. marta poručio da nameće tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, kao znak podrške Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, jer je to jedan od 14 prioriteta BiH.

"Ovo radim za građane ove zemlje", poručio je Schmidt, dodavši kako se mora voditi računa da lokalni izbori u oktobru budu provedeni na pravi način.

"Mislim da bi se neki mogli žaliti. Svako ko ne želi prihvatiti temelje demokratskog društva oduzima ljudima mogućnost ulaska zemlje u EU. Ulazimo u ugovor sa građanima i to je moja dužnost, da pomognem da uspostavimo demokratski okvir. Poruka građanima je- iskoristite priliku, izađite i glasajte", kazao je Schmidt.

Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH dio su Bonnskih ovlasti na osnovu kojih visoki predstavnik može nametati i mijenjati zakone, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka visokog predstavnika stupila je na snagu, jer je već objavljena na stranici Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

XS
SM
MD
LG