Dostupni linkovi

Odložene sednice skupština na severu, problem će rešavati Dačić i Tači


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za utorak biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU- stoji u saopštenju gradonačelnika ovih opština na severu Kosova.

“Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu na kojoj je trebalo da se potvrde mandati i odbornici potpišu svečanu izjavu rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić sa predstavnicima institucija samouprave na Kosovu u Briselu početkom 2014. godine”, navodi se u saopštenju.

“Sve dužnosti koje pripadaju lokalnim skupštinama i gradonačelnicima pomenutih opština obavljaćemo u skladu sa zakonom jer nas na to obavezuju naši građani koji su nam ukazali poverenje i istovremeno upozoravamo međunarodnu zajednicu i Prištinu da nećemo prihvatiti nijednu odluku koja se tiče naših opština a koja u međuvremenu bude doneta bez naše saglasnosti”, stoji na kraju saopštenja gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović u izjavi za RSE kaže da se nije nadao odlaganju sednice i da je za odlaganje, zapravo, saznao samo sat i po vremena ranije iz medija.

“Nema sumnje da je osim ova dva centra u kojima se odlučuje, znači Brisel i Beograd i Priština, bila uključena u to jer ne vidim zašto bi sama Vlada Srbije odlagala sednicu. Izvesno je da je tu malo informacija bilo, jer smo mi za odlaganje saznali sat i po vremena pre zakazanog termina. I pošto smo obavešteni iz medija, tražili smo informaciju od onih koji su morali da nas obaveste. Mi cenimo svaku odluku Vlade Srbije i podržavamo njene stavove u mnogo čemu, ali ovo je neprimereno da nas putem medija obaveštavaju o tome šta se zapravo odlučuje i to u naše ime. Mi smo partner i kao takvi, moramo biti tretirani kao partner. To znači da nas informišu i pre nego što se odluka donese i da zajednički donosimo ovakve odluke”, kaže Ivanović.

On ističe da je gradonačelniku Severne Mitrovice Krstimiru Pantiću ukazivao na propuste koje se tiču pozivnica koje su upućene i albanskim odbornicima:

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
"Međutim, čini se da nije on sam doneo takvu odluku, pa zato i prenosim kritiku na viši nivo. Radi se o tome da je sve krenulo sa pozivnicama koje su Albanci odbili, s obzirom da je u zaglavlju poziva stajala ikona ili slika Svetog Dimitrija. To je nešto što se u svakom slučaju dogovara. Ja sam se zalagao i sugerisao gospodinu Pantiću da prilagodi poziv tako da nikoga ne iritira – znači niti nas da iritira nekakva Republika Kosovo ili nekakav njihov grb, niti mi da iritiramo albanske odbornike koji su izabrani na izborima kada i mi –sa nekakvim simbolima koji nama znače, ali kod njih izazivaju nelagodnost ili pak nekakav drugačiji osećaj”, rekao je on.

Evo šta o daljem sledu dogadjaja povodom konstituisanja Skupštine opštine Severna Mitrovica za RSE kaže Oliver Ivanović:

"Ako ćemo za sve ići na konsultacije u Brisel, bojim se da će ovo biti jedna vrlo nefunkcionalna lokalna samouprava. Sada smo u situaciji da pre nego se Skupština konstituiše ipre nego gradonačelnik počne da radi svoj posao-mi čekamo. Prosto, čekamo sledeću Skupštinu koja po svoj prilici može biti konstituisana negde tamo u prvoj polovini januara, jer ističu nam svi rokovi za konstituisanje 9. ili 10. januara”, zaključio je Ivanović.

U utorak je trebalo da na svečanom sednicama na dužnost stupe novoizabrani gradonačelnici opština na severu Kosova.

Buduća Skupština opštine Severna Mitrovica imaće 19 odbornika. Po šest će imati GI “Srpska” i SDP Olivera Ivanovića, tri odbornika imaće PDK-Demokratska partija Kosova, a po jednog LDK-Demokratski savez Kosova, SLS-Samostalna liberalna stranka, AAK-LDD-Alijansa za budućnost Kosova- Demokratski savez Dardanija i Bošnjačka stranka Demokratske akcije.

Prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, osim gradonačelnika Krstimira Pantića trebalo je da prisustvuju i odbornici iz albanskih stranaka koji su prvobitno najavili da će bojkotovati ovu sednicu zbog dobijenih pozvnica.

Slika Svetog Dimitrija, inače zaštitnika severnog dela Mitrovice, Kosovo sa fusnotom u kojoj se pojašnjava da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“ su neki od elemenata koje je na pozivnicama stavio i uputio i albanskim odbornicima gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić.
XS
SM
MD
LG