Dostupni linkovi

Odložena Parada ponosa u Podgorici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Povorka ponosa koja je najavljena za 31. maj u Podgorici odgođena je do daljnjeg, saopštili su organizatori.

Manifestacije koja promoviše prava LGBT populacije u Crnoj Gori neće biti održana jer, kako su poručili organizatori, Vlada i većina državnih organa osim deklarativne podrške nijesu pokazali ozbiljnost, posvećenost i profesionalizam u organizaciji Parade.

Osudili su i incident koji se dogodio u ponedeljak uveče tokom koncerta protiv homofobije kao i napade na dvije LGBT osobe u centru Podgorice.

"Parada ponosa koja je najavljena za 31. maj u Podgorici se odlaže", rekla je Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje na konferenciji za novinare.

Parade do daljnjeg neće biti iako nije otkazana već je njen datum pomjeren sve dok u Vladi ne pokažu istinsku spremnost da podrže tu manifestaciju.

I pored nekoliko otvorenih javnih poziva, organizatori Parade do danas nijesu dobili odgovor niti potvrdu da će sa njima i LGBT osobama 31. maja Podgoricom prošetati i neko od visokih vladinih zvaničnika ili ministara.

U Vladi, osim deklarativne, nema političke volje za podršku Paradi, kaže Zdravko Cimbaljević, član organizacionog odbora

"Zato već dva mjeseca insistiramo da na čelu Organizacionog odbora Parade bude jedan od potpredsjednika Vlade ili neko od ministara u Vladi koji bi imao isključivu obavezu da nakon šetnje održi govor i obrati se LGBT osobama, njihovim porodicama, prijateljima i čitavom društvu. Mislim da je ovo posljednje za njih i najspornije. Oni bi deklarativno sve podržali, ali kada treba i nešto konkretno da urade, posebno svojim prisustvom onda tu nastaje problem", kaže on.

Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava:

"Najlakše je deklarativno podržati nekoga, malo je teže to učiniti, kako bi pravnici rekli konkludentnom radnjom, a to je minimum koji je ovdje primjeren. Dakle, prošetati sa svojim građanima za tu ideju koju je lako deklarativno ispričati".

Poslata loša poruka Evropskoj uniji

Organizatori parade podsjećaju da je javni poziv odbio prvi čovjek ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Ferhat Dinoša, javnosti inače poznat po svojim homofobnim izjavama.

Državna i institucionalna homofobija se ne mogu sakriti deklarativnim izjavama, kaže istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković, dodajući da je u proteklih nekoliko mjeseci bilo evidentno da se svaka inicijativa LGBT zajednice blokira i opstruira i da joj se ne pruža nikakva prilika.

Jedina institucija u sistemu koja je pokazala razumijevanje i profesionalizam je policija, ističe Zeković.

Aleksandar Saša Zeković, bez datuma
On je osudio incident na koncertu protiv homofobije u ponedeljak uveče kada je bačen suzavac u publiku tokom nastupa hrvatske grupe Lolobriđida.

Takođe, Zeković od policije traži da otkrije izvršioce napada na dvije LGBT u centru Podgorice u ponedjeljak uveče.

"Prije svega da rasvijezli napade na pripadnike LGBT populacije, ugrožavanje njihove sigurnosti. To je uradila veća grupa lica. Postoje i očevici tih događaja. Sa druge strane da rasvijetli i identifikuje one osobe koje su u nekoliko navrata pokušale da spriječe održavanje ovog koncerta. Ovo je, kada se uzme i jedna uvertira šta je moglo da se desi i da uslijedi za samu povorku ponosa", kaže Zeković.

Vlada pozvala da se razmotri odluka

Organizatori smatraju da odgađanje parade šalje Evropskoj uniji poruku da institucije u Crnoj Gori pokazuju slabost i političko licemjerje jer na jednoj strani deklarativno podržavaju održavanje Parade, a sa druge nijesu ispunili ni jedan suštinski zahtjev organizatora tog događaja.
Zgrada Vlade Crne Gore

Crnogorska Vlada pozvala je organizatore Parade ponosa da razmotri odluku o odlaganju te manifestacije, jer je, kako su naveli, u potpunosti spremna da pruži punu institucionalnu podršku njenom održavanju.

U Vladi su, kako je saopšteno, imajući u vidu bezbjednosne procjene, intenzivne i sveobuhvatne aktivnosti na obezbjeđenju ovog skupa, uvjereni da ne postoji nijedan razlog za njegovo odlaganje.

Kada je riječ o učešću visokih Vladinih zvaničnika na Paradi ponosa, u Vladi smatraju da je bezrezervna podrška ovoj manifestaciji mnogo značajnija od personalnog učešća.

"Uvjerenje da bezbjednost učesnicima parade neće biti ugrožena zasnivamo i na činjenici da je svaki oblik nasilja protiv bilo koje manjinske grupe duboko suprotstavljen tradiciji i duboko ukorijenjenoj tolerantnosti crnogorskog društva", navode u Vladi.
XS
SM
MD
LG