Dostupni linkovi

LGBT osobe i dalje diskriminisane


Ilustracija
Ilustracija
Nevladina organizacija Juventas u partnerstvu sa Centrom za Monitoring 16 mjeseci nakon početka projekta pod nazivom „Crna Gora svijetla tačka na gej mapi“ održala je Nacionalnu konferenciju na kojoj su predstavnici Vlade, Skupštine, nevladinih organizacija i međunarodnih institucija govorili o tome dokle je Crna Gora stigla u zaštiti i promovisanju prava pripadnika seksualnih manjina.

"Crna Gora danas jeste svjetlija tačka na gej mapi u odnosu makar na samo poznavanje teme i u odnosu na to da znamo da diskriminacija i nasilje prema LGBT osobama jesu realnost", opisala je Ivana Vujović iz Nevladine organizacije Juventas situaciju u Crnoj Gori kada je riječ o poštovanju prava pripadnika seksualnih manjina.
Vujović: Crna Gora danas jeste svjetlija tačka na gej mapi u odnosu makar na samo poznavanje teme.

Do prije nekoliko godina nepoželjna, tabu tema u tradicionalitičkom crnogorskom društvu sada je sve češće nezaobilazan dio rasprava o procesu približavanja Crne Gore evropskim vrijednostima.

Iako sam crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša, koji je svojim kontroverznim izjavama o seksualnim manjinama izazvao revolt dijela javnosti i NVO sektora, nije došao na Nacionalnu konferenciju o pravima gej osoba u Crnoj Gori, njegova pomoćnica Blanka Radošević Marović,ocijenila je kako postoji sve veća osjetljivost države po tom pitanju.

"Crna Gora je potpisala i ratifikovala čitav niz međunarodnih ugovora kojima se reguliše oblast ljudskih prava, tako da međunarodno pravna zaštita ljudskih prava je nešto što je blisko i našem pravnom poretku. Ono što je nama jako bitno je to što sada postoje več dva zakona kojima se reguliše oblast ljudskih prava Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o zaštitniku ljudskih prava", navela je ona.

Nikola Bertolini iz delegacije EU skrenuo je pažnju kako će stanje u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava biti detaljno prezentovano u jesenjem izvještaju EK i naglasio kako su pripadnici LGBT populacije u Crnoj Gori diskriminisani, uprkos čitavom nizu propisa koji ih štite.

"Vlada, a pogotovo relevantni ministar, treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći da bi se podigao nivo svijesti i izvršila društvena integracija pripadnika LGBT populacije", rekao je Bertolini.

Guranje pod tepih

I Ulrike Lunaček, poslanica Evropskog parlamenta koja se bavi monitoringom prava pripadnika LGBT populacije preko video poruke obratila se učesnicima konferencije apostrofirajući kao sporne izjave ministra Dinoše koje se odnose na tu populaciju u Crnoj Gori.

To što nije bilo sudskih procesa protiv onih koji ugrožavaju prava pripadnika seksualne manjine Halil Duković iz skupštinskog odbora za ljudska prava objašnjava činjenicom što oni u Crnoj Gori žive u ilegali.

"Razlozi zašto su oni u ilegali su mnogobrojni. Jedan od razloga je i senzibilisanost društva na pojavu LGBT populacije, a drugi je razlog to što smo svi mi dugo ovaj problem gurali pod tepih iskrivljujući pravu sliku stanja u Crnoj Gori, a čineći medveđu uslugu prije svega LGBT populaciji, ali i društvu u cjelini", ocijenio je Duković.

Pomoćnica crnogorskog ombudsmana Marina Perišić istakla je kako je novim zakonom, ombudsman postao centralna institucija koja će štiti crnogorske građane od svih oblika diskriminacije uključujući i pripadnike seksualne manjine.

"Diskriminacija LGBT osoba u Crnoj Gori postoji. To što je mali broj prijavljenih slučajeva nikako ne znači da diskriminacije nema. Mali broj prijaveljnih slučajeva posljedica je stanja svijesti u našem društvu. Bez promjene svijesti i društvenog i kulturnog konteksta ne može doći do kvalitetnijih promjena i napretka u poštovanju ljudskih prava", kazala je Perišić.

Posljednje istraživanje javnog mnjenja iz januara 2010. pokazalo je kako je crnogorsko društvo i dalje duboko homofobno o čemu svjedoči podatak da preko 60 odsto građana homoseksualnost doživljava kao bolest, dok bi čak 73 roditelja svoj život smatralo promašenim, ako bi im dijete bilo homoseksualno.

Godinu poslije, prva LGBT organizacija u Crnoj Gori Forum progres najavila je održavanje prve Parade Ponosa u Crnoj Gori i pozvala da se na čelo njene organizacije stavi niko drugo do sam ministar Dinoša.
XS
SM
MD
LG