Dostupni linkovi

"Odliv mozgova" iz BiH zbog siromaštva i nezaposlenosti


Gužve kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša - iz arhive
Gužve kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša - iz arhive
Trend odlaska mladih nastavljen je i nakon rata u Bosni i Hercegovini. BiH je po “odlivu mozgova”, odnosno procentu odlaska studenata i visokoobrazovanih kadrova u inostranstvo, peta najgora zemlja u svijetu, pokazao je posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma. Prema toj analizi, BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Takozvani “odliv mozgova” u poslijeratnom periodu mjeri se desetinama hiljada, a statistike kažu da 70 posto mladih koji žive u BiH žele da je napuste. Najvažniji razlozi koje navode su siromaštvo i nezaposlenost.

Nedim Makarević postao je doktor nauka sa samo 27 godina. Prije svoje tridesete godine bio je ozbiljan poslovni čovjek, stručnjak, konsultant u informatičkim naukama. Danas, u 37. godini, vlasnik je dvije kompanije, jedne u Njemačkoj, druge u Maleziji. U Njemačku je stigao kao izbjeglica iz BiH sa 17 godina. Da se vrati i biznis pokrene u Bosni i Hercegovini još uvijek ga spriječava niz faktora, uglavnom, kaže, administrativnih.
Pasoš BiH
Pasoš BiH

„Svaki moj pokušaj da etabliram ono što zaista želim da etabliram u BiH je pao zbog mnogo faktora – administrativnem teškoće zakonske, infrastrukturalne -– tako da me to prislilio da za sada budem u Njemačkoj. Ali ja nisam odustao od te ideje“, ističe on.

Nedim je samo jedan od obrazovanih, uspješnih mladih Bosanaca i Hercegovaca koji je svoju sreću potražio u nekoj od zapadnih zemalja. Trend odlaska mladih nastavljen je i nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Ruzmira Tihić Kadrić, šefica sektora za iseljeništvo pri državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice navodi:

„Podaci UNDP-a govore da je od januara 1996. do marta 2001. godine BiH napustilo 92.000 mladih ljudi. To je, dakle, poslijeratni period. Do 2000. godine je bilo nekih povrataka, uglavnom izbjeglica, međutim nakon 2000. godine trend je ponovne emigracije. To dokazuju podaci EUROSTAT-a prema kojima od 2004. godine pa naovamo BiH godišnje napušta oko 20.000 ljudi. I taj trend je u porastu.“

BiH bi mogla postati zemlja starih

Takozvani “odliv mozgova” u poslijeratnom periodu mjeri se desetinama hiljada. Muamer Logo iz udruženja Kult kaže da i 70 posto mladih koji sada žive u BiH žele da je napuste. Najvažniji razlozi koje navode su siromaštvo i nezaposlenost.
Pasoška kontrola na aerodromu u Sarajevu
Pasoška kontrola na aerodromu u Sarajevu

„Više od 81 posto magistara nauka i doktora raznih struka također su napustili BiH, prije svega odlazeći zbog želje za proširenjem znanja i napredovanjem koje im se, nažalost, nije nudilo u našoj zemlji. BiH je zemlja jako lošeg obrazovnog sistema, zemlja čije se vlasti vrlo malo opredjeljuju za rad sa mladima, za unapređenje politika koje se odnose na mlade i koje jako malo izdvajaju za mlade, zemlja sa najnižim stipendijama u Evropi. Ovi kao i drugi razlozi ono je zbog čega mladi napuštaju našu zemlju“, ističe Logo.

Sa činjenicom da sve veći broj mladih i obrazovanih odlazi iz BiH pomirili su se, čini se, i roditelji. Štaviše, u velikom broju slučajeva oni su podrška u takvim namjerama svoje djece.

„Ja sam svoj život donekle sredila. Ali za ove mlade, bogami, ne znam“, „Poslala bih svoju djecu“, „Pošto ovdje nema posla, sigurno bih i ja“, kažu anketirani na sarajevskim ulicama.

Teška ekonomska situacija, nemogućnost zapošljavanja ali i loše državno uređenje - samo su neke od stvari koje muče mlade i obrazovane Bosance i Hercegovce i tjeraju ih da svoje znanje ulože u neku drugu državu. Šta to dugoročno znači za Bosnu i Hercegovinu, odgovara Ruzmira Tihić Kadrić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice:

„Posljedica može biti da BiH dođe u situaciju da uvozi radnu snagu. Veće sada u BiH postoje deficitarna zanimanja. Vremenom će to sve više i više dolaziti do izražaja.“

Bosna i Hercegovina zbog odliva mozgova ima tendenciju da postane zemlja starih, upozorava Muamer Logo iz udruženja Kult.

„Podaci govore da je tek nešto manje od 30 posto mladih u mogućnosti osamostaliti se, započeti samostalan život, prije svega zbog nesigurne ekonomske situacije koja ne dozvoljava mladima potpisivanje bilo kakvih kredita, a pogotovo zbog toga što krediti za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova apsolutno nisu povoljni u odnosu na trendove koji su danas u svijetu“, navodi on.

Nedim Makarević u svojoj kompaniji u Njemačkoj danas zapošljava i mlade Bosance i Hercegovce koji dolaze u tu zemlju. Odlazak mladih stručnih ljudi iz BiH veliki je problem, kaže on.

„To je jedan veliki problem ovoga društva. Ne trebamo krivca uvijek gledati u nekome drugome. Moramo vidjeti da popravimo stanje u BiH, koja, nažalost, od 1995. pa naovamo ne nudi mogućnosti ljudima koji bi željeli da se vrate u smislu da donesu svoj IP, svoje znanje i sposobnost i tako pruže svoj konkretan učinak i doprinos bh. društvu“, ističe Makarević.
XS
SM
MD
LG