Dostupni linkovi

Odgođena druga bh. Povorka ponosa u Sarajevu


Sarajevo, prva Povorka ponosa, arhivska fotografija
Sarajevo, prva Povorka ponosa, arhivska fotografija

Druga bosanskohercegovačka Povorka ponosa, koja je bila najavljena za 23. august, odgođena je zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa, saopštio je u četvrtak, 6. augusta Organizacioni odbor druge bh. Povorke ponosa.

“Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge bh. Povorke ponosa”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, drugu bh. povorku, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgađaju za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a datum će biti naknadno saopšten.

Druga bh. Povorka ponosa bila je zakazana za 23. august u Sarajevu, pod nazivom “Nije život četiri zida”.

Cilj povorke, kako naglašavaju organizatori, je da se ukaže na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginalizovanih grupa u bh. društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena.

“Važno nam je naglasiti da smo kao aktivisti/kinje svjesni gušenja građanskog aktivizma i sloboda u našem društvu, baš kao što smo svjesni i činjenice da je tokom pandemije represija na slobodu javnog okupljanja postala sve izraženija”.

Zbog toga su najavili da će, iako ne u zamišljenom formatu, Povorka ponosa biti obilježena 23. augusta nizom aktivnosti i o tome će javnost biti naknadno obavještena.

Iako naglašavaju odgađaju povorku zbog epidemiološke situacije, skreću pažnju na niz problema organizacije LGBTIQ javnih događaja.

“Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičan. Istovremeno, često smo suočeni sa institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi”, navedeno je u saopštenju.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać', održana je 8. Septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba održana je bez incidenata.

XS
SM
MD
LG