Dostupni linkovi

Bh. povorka ponosa najavljena 23. avgusta


Druga bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 23. augusta u Sarajevu, potvrdili su iz organizacionog odbora.

U saopštenju je navedeno da je povorka ponosa protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBT osoba u bosanskohercegovačkom društvu.
"Svjesni trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnju Bh. povorku ponosa najavljujemo na ovaj način, poštujući sve preporučene mjere. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa će pozorno pratiti situaciju i sve preporuke i mjere koje budu donešene u narednom periodu, te će shodno njima organizovati drugu Bh. povorku ponosa. Vidimo se 23. augusta u Sarajevu! Jer, nije život četiri zida", stoji u saopštnju.

Pripadnici LGBT populacije kažu kako vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno.

"Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida", kažu iz organizacije podsjećajući da mnogi pripadnici ove populacije upravo i provode život izolovani.

"Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje zbog prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju", kaže se u saopćenju.

Prva bh. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice održana je u Sarajevu 8.septembra 2019. godine pod sloganom - Ima izać'.

Bez incidenata, učesnici su prošetali od početne tačke u srcu grada, Vječne vatre, do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru na kojem je smješteno nekoliko najvažnijih državnih institucija.

Organizatori su tada podsjetili da BiH još nema Zakon o istospolnim zajednicama, iako, kako kaže, takve zajednice postoje u BiH.

Također, pozvali su nadležne da osiguraju trans osobama zdravstveno osiguranje, kako bi mogle proći potpunu tranziciju, koja im je neophodna da bi mogli promijeniti lična dokumenta.

XS
SM
MD
LG