Dostupni linkovi

Nova sednica Odbora: Šta ko radi na severu Kosova


Vojnici KFOR-a na prelazu Jarinje
Na predlog čelnika opozicione Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića dogovorena je nova sednica Odbora za bezbednost Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se konačno razjasni šta ko radi na severu Kosova.

Prethodna sednica Odbora bila je zatvorena za javnost, ali je procurilo da je verzija koja je saopštena tom prilikom o incidentu na Jarinju 27. septembra kada je upotrebljeno vatreno oružje, sasvim drugačija od one koja je prethodno plasirana u javnost.

Da nije tačno da je KFOR pucao na goloruke Srbe, već da je grupa naoružanih Srba predvođena, kako pišu mediji, lokalnim poznatim švercerom, izazvala incident. Međutim, ostalo je otvoreno pitanje da li će i nova sednica biti otvorena za javnost, da li će građani Srbije saznati najzad pravu istinu.

"Ako smo mi taoci sukoba na severu Kosova, onda treba da znamo šta je pozadina tog sukoba. Ako smo taoci, a u ovom trenutku očigledno da jesmo, srpske zajednice na severu, s kojom se brutalno obračunavaju međunarodne snage, onda smo dužni da ih zaštitimo, i u tome smo spremni da učestvujemo. Ali ako su napadnute međunarodne snage kako bi se pod paravanom nacionalnih interesa Srbija zaustavila u približavanju normalnom svetu, onda tome moramo da se suprotstavimo", tako je obrazložio Čedomir Jovanović svoju inicijatovu koja je prihvaćena.

Ali, ako bude ponovo zatvorena za javnost sednica Odbora za bezbednost, postavlja se pitanje koja je njena svrha? Dragoljub Mićunović iz vladajuće Demokratske stranke obrazlaže zašto misli da je potrebno da sednice opet bude zatvorena za javnost.

„Mislim da je nama potreban ozbiljan razgovor o bezbednosti. Vrlo ozbiljan i odgovaran. I zbog toga ne vidim zašto bi se to pustilo u javnost. Ali pošto se kod nas ne shvata šta je javno a šta tajno, onda i ono što je tajno, vrlo brzo postane javno. Principijelno, takva sednica sa takvim predmetom treba da bude zatvorena“, kaže Mićunović.

Čedomor Jovanović, inicijator nove sednice Odbora za bezbednost misli da odluku o tome da li pred javnošću treba voditi razgovor o severu Kosova, treba doneti na licu mesta.

„Previše je skupo sve što se desilo na Jarinju prethodna tri meseca, da bismo mi mogli preko toga da pređemo. Potpuno je kompromitovana naša međunarodna pozicija, mi smo na ivici oružanih sukoba na severu Kosova u kojima se naspram nas nalaze oni koji definitivno ne treba da budu naši protivnici i zbog toga treba ozbiljno razgovarati na Odboru. Ako neko insistira na zatvorenoj sednici za javnost, onda to mora biti opravdano, sa drugačijom argumentacijom od one koja se do sada koristila, jer te sednice Odbora za bezbednost nisu pričaonice vladajuće koalicije, nego moraju da budu mesto gde se formuliše ozbiljna politika“, ističe Jovanović.

Šabić: Zbog okolnosti se može skinuti oznaka tajnosti

Nenad Čanak iz opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da „ukoliko je bilo netačnih navoda, neko za to mora da odgovara. Jer, obmanjivanje najvišeg demokratskog tela u zemlji je vrlo ozbiljan prekršaj demokratskih pravila i može da izazove nesagledive posledice. Ja se zalažem da se ta sednica ponovi, da to bude u plenarnom sazivu i onda da se proceni da li da se sa tim ide u javnost.“

Vatra blizu prelaza Jarinje, 16. septembar 2011.
Vatra blizu prelaza Jarinje, 16. septembar 2011.
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić rekao nam je da ima načina da se premosti situacija kada u javnost procuri šta se događalo iza zatvorenih vrata, čak i ako je dokument koji je dat na uvid Odboru bio s razlogom označen kao tajni.

„Usled promenjenih okolnosti, može da se skine oznaka tajnosti, da se da javnosti na uvid. Jer za to postoji opravdanje, kada je interes javnosti postao sve veći i veći. Dakle, u ovom slučaju, nešto što je bilo tajna, a ne znamo da li sa razlogom ili ne (ne znamo šta sadrži taj dokument), dospelo je u javnost. Dakle, kada se to dogodi, kada to izazove niz dilema, reakcija, kada izaziva zabunu, pravi štetu, onda bi nadležni organi, u ovom slučaju Narodna skupština, trebalo da preduzmu korake da ta šteta bude što manja. Da javnosti ponude što je moguće više raspoloživih informacija. I to je moj načelni stav“, kazao je Šabić.

Od kako je Vuk Drašković lider SPO-a, partije koja je koalicioni partner u sadašnjoj vlasti, izneo u javnost da se prava istina o događajima na Jarinju skriva od građana Srbije, u medijima su počele da se pojavljuju jedna za drugom nove informacije o događajima na barikadama.

Tvrdnje da šverceri zapravo predvode celu priču, da je Beograd umešan ozbiljnom logistikom, da državna preduzeća grade alternativne puteve na severu Kosova i slično. Mediji su izneli podatak da je Beogradu stavljen na uvid snimak sukoba na Jarinju, da bi to posle nekoliko dana, ministar odbrane demantovao, nakon čega je krenula nova polemika na tu temu.

Sve bi to moglo da se posmatra kao brljotina nevešte vlasti uhvaćene u lažima, da se iza svega ne krije državna politika prema Kosovu i preveliki ulog - članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Mnoge je medijska manipulacija u vezi sa događajima na severu Kosova podsetila na početak 90-ih godina. Postavlja se pitanje hoće li se ponoviti ista priča, hoće li građani Srbije tek u nekoj budućnosti saznati šta se zapravo dešavalo i ko je sve mešetario krijući se iza navodnih državnih interesa.
XS
SM
MD
LG