Dostupni linkovi

Blokirana rasprava o Subotiću


Skupština Srbije - ilustrativna fotografija, Autor: Vesna Anđić
Skupština Srbije - ilustrativna fotografija, Autor: Vesna Anđić
U samom startu vladajuća koalicija u Srbiji blokirala je pokušaj skupštinske rasprave o optužbama Stanka Subotića Caneta. Poslanici “Koalicije za evropsku Srbiju” nisu prihvatili inicijativu da se na Odboru za odbranu i bezbednost raspravalja o sumnjama da je u procesu privatizacije “Luke Beograd” i “Večernjih novosti” pran kriminalnim aktivnostima stečen novac.

Takve sumnje otvorene su nakon što se Subotić uživo uključio u jednu TV emisiju i optužio tajkune tajkune Miroslava Miškovića i Milana Beka da su ga prevarili i njegovim novcem kupili te dve srpske kompanije.

Zamerajući prevashodno zbog proceduralnih razloga, poslanik vladajuće Demokratske stranke Marko Đurišić zatražio je da tema sednice Odbora bude “analiza rada državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala”.

Dragan Todorović, Foto: Vesna Anđić
Nasuprot njemu, predsednik Odbora radikala Dragan Todorović predlagao je da se doda i odrednica – sa posebnim naglaskom na slučajeve “Luka Beograd” i “Večernje novosti”. Kada dogovor nije postignut članovi Odbora iz vladajućeg bloka na čijem je čelu predsednik države Boris Tadić su napustili sednicu, uz objašnjenje koje je dao Đurišić:

“Doveli ste nas poslanike u jednostavnu poziciju da ne možemo da učestvujemo u ovom radu, nismo usvojili ni dnevni red…”

Dok su vladajući poslanici izlazili iz sale mogli su čuti Todorovićev zaključak:

“Mislim da je ovo najbolje što je moglo da se desi. Da javnost na najkonkretniji način bude upoznata o, ne o onome što se govori, već o načinu kako se funkcioniše kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.”

Medijski cirkus?

Potom je Todorović potegao i dokument, kako kaže, jedan od onih koje poseduje, a koji dokazuje njegove tvrdnje:

“Evo samo jedan podatak. Na računima ‘Luke Beograd’ 31. decembra 2005. godine ukupno je bilo 42 miliona i 900 hiljada evra. A Luka je privatizovana 30. ili 24. septembra za 40 miliona. Šta je ovo ljudi ako nije pljačka? Znači dali 40 i zaradili još 2 miliona. I tu pljačku je omogućila vlast. Izgleda da, ili najverovatnije da, novac za privatizaciju potiče ili iz šverca duvana ili narkotika.”

Ono što radi opozicija je čist politički marketing, na optužbe su odogovorili iz vladajućeg bloka. Tako su i nepristajanje na raspravu otvorenu otpužbama Stanka Subotića za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za šverc cigareta, pojasnili odbijanjem relativizacije borbe protiv organizovanog kriminala.

“Mi nismo bili spremni da dozvolimo da se tako jedna ozbiljna tema relativizuje, da se iskorišćava za račun različitih političkih stranaka ili različitih optuženih za organizovani kriminal. A da pri tome nisu prisutni predstavnici svih institucija koji se tim pitanjem bave. Podsetiću vas da na sednici Odbora nije bio niko iz policije ko može da da relevantne odgovore, niko iz Tužilaštva i niko iz Ministarstva pravde. Te to, zahvaljujući gospodinu Todoroviću i načinu na koji zloupotrebljava taj Odbor, je trebalo da bude pretvoreno u medijski cirkus koji ne služi ničemu osim relativizacije borbe protiv organizovanog kriminala”, kaže narodna poslanica DS Jelena Trivan.

Na sednicu Odbora bili su pozvani predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i republička državna tužiteljka Zagorka Dolovac, ali se oni nisu pojavili.

Barać: Vrlo verovatno radi se o pranju novca


Verica Barać, Foto: Vesna Anđić
Prisutni su bili šef kabineta direktora BIA Jovan Stajić i predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać. Ona je izjavila kako je država samo prodajom 40 odsto akcija, izgubila preko 21 milon evra. Ali, napominje Barać, to nije najveći problem načina na koji je privatizvovana “Luka Beograd” i objašnjava:

“Ostali problemi su vezani za obavljanje lučke delatnosti i za problem zemljišta u lukama. To se tako razvijalo da u ovom trenutku treba da znamo da su osim novosadske luke, sve luke na Dunavu privatizovane. U ovom trenutku postoji opasnost da vlasnici privatizovanih preduzeća, odnosno luka, konvertuju pravo korišćenja lučkog zemljišta u pravo svojine na kompletnom lučkom zemljištu, na svim dunavskim lukama, i da tako Srbija ostane bez luka na Dunavu. O tome Vlada Srbije ima upozorenja iz Brisela još od pre dve godine.”


Baraćeva je navela i da telo na čijem je čelu nema mogućnosti da proveri da li je Subotićev novac zaista korišćen u privatizaciji “Luke Beograd”, ali kaže kako je vrlo verovatno da se radi o pranju novca. Takav stav i objašnjava:

“Jer ako pročitate izveštaje Milana Beka na svedočenju stečajnoj mafiji on vrlo otvoreno pred Sudom i specijalnim tužiocem govori o fantomskim firmama sa kojima su kupljeni ‘C market’ i ‘Luka Beograd’. On kaže – to su školjka firme koje formiramo u određenom trenutku, za određenu namenu, niko tu nema novca. Pa još kaže – nismo ni mi dali novac, samo garanciju.”

Zemljište koje zauzima “Luka Beograd” jedno je od najvrednijih u glavnom gradu Srbije. Prošle sedmice je iz Tužilaštva potvrđeno da će nadležni proveriti Subotićeve navode, što bi značilo i umešanost vodećih srpskih tajkuna Miškovića i Beka. Njihova finansijska imperija verovatno je najmoćnija je u Srbiji, zbog čega je sigurno da bi udar na nju bio udar i na stabilnost sistema.

Pročitajte i ovo:
Vlasti će proveriti Subotićeve tvrdnje o kupovini preduzeća
Subotić otvorio novo poglavlje u ratu tajkuna
XS
SM
MD
LG