Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbor za pravosuđe: Slučaj "Balkanski ratnik" ispolitizovan


Ministarstvo unutrašnjih poslova u Podgorici - ilustrativna fotografija, Foto: Savo Prelević
Nakon dvostatnog saslušanja ministra pravde Miraša Radovića, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu usvojio je zaključke prema kojima je slučaj "Balkanski ratnik" bio ispolitizovan. Većinom glasova članova Odbora iz vladajuće koalicije usvojen je stav da je Ministarstvo pravde postupilo u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima i potpisanim ugovorima u tom slučaju.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je zadovoljno saradnjom sa zemljama u okruženju, dok saradnja sa državnim organima Srbije u slučaju "Balkanski ratnik" predstavlja diskontinuitet u toj saradnji koji će biti prevaziđen, saopšio je ministar pravde Miraš Radović na kontrolnom saslušanju pred Odborom za politički sistem i pravosuđe.

Radović je rekao da je prilikom posljednjih susreta tužilaca Srbije i Crne Gore postignut pomak u dogovoru da se Crnoj Gori dostave dokazi protiv crnogorskih državljana koji su osumnjičeni za učešće u krijumčarenju preko dvije tone kokaina:

"Završetak istrage se očekuje prema izjavama predstavnika državno-tužilačke organizacije Srbije u nekom roku od mjesec i po dana. Iznijeti su neki razlozi zbog čega to treba učiniti tada i sačekati".

Ministar Radović je ponovio da Crne Gora ne može izručivati svoje državljane drugim državama, a da postoje i slične ustavne odredbe i u Srbiji. Radović je polemisao sa dijelom stavovao koje je nedavno za Radio Slobodna Evropa iznio državni sekretar srpskog Ministarstva pravde Slobodan Homen koji je saopštio da Srbija može da izručuje svoje državljane:

"Zašto ne izruče čovjeka koji je u predmetu "Pukanić" prepoznat kao organizator izvršenja tog krivičnog djela. Ne izručuju ga zato što i sami imaju tu zabranu. Čuli smo da nas jedan zvaničnik iz Ministarstva pravde susjedne države uči da promijenimo Ustav. E, to već ne bi trebalo da bude njegov problem, međutim, vidim da postoji i kod njega određena emancipacija jer je na kraju u jednom zadnjem istupu rekao da ovaj slučaj ipak ne treba politizovati".

Radović odbacio dio ocjena Stejt Dipartmenta

Snežana Malović, ministar pravde Srbije i Miraš Radović susreli su se u Beogradu, 25. februar 2010.
Na pitanje opozicionih poslanika zašto osumnjičeni za šverc kokaina iz Južne Amerike nijesu zadržani u pritvoru ministar Radović je ponovio da za tako nešto nije bilo pravnog osnova, s obzirom da Crnoj Gori nijesu proslijeđeni dokazi iz Srbije. Ministar Radović je saopštio da je samo obrazloženje odlaganja pružanja međunarodne pravne pomoći bilo neuvjerljvo. Radović je citirao dio zamolnice koja je poslata iz Srbije:

"'Ne može se to učiniti zato što bi dostavljanje traženih dokaza moglo ugroziti nesmetano vođenje tog krivičnog postupka. Nijesam tu našao neko utemeljenje, a i ako govorimo o razlozima valjda oni moraju biti malo konkretniji".


Saslušanje ministra pravde je inicirano nakon višenedjeljnih javnih sukoba između državnih institucija Srbije i Crne Gore oko slučaja "Balkanski ratnik" jer su se međusobno optuživale za izostanak saradnje u istrazi. Članovi odbora iz opozcije ovoga puta nijesu iznosili oštre optužbe i konstatacije na račun Ministarstva pravde, već su otvorili više pitanja vezano za proceduru donošenja odluka. Snežana Jonica i Budimir Aleksić:

"Da li smatrate insinuacijama koje su usmjerene da diskreditaciju pravnog sistema Crne Gore, crnogorskih državnih organa, iste ili slične ocjene iz izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore iz novembra i iz izjvaštaja aktuelnog Stejt Dipartmenta? Ima li političkog uticaja na pravosuđe u Crnoj Gori?"


"Da li je kao rezultat te saradnje, da tako figurativno kažem, "pala neka krupna riba" u smislu da je procesuirana pred našim pravosuđem"?


Ministar Radović je odbacio dio ocjena o radu pravosuđa iz izvještaja Stejt Dipartmenta kao i ocjenu da politika ima uticaj na pravosuđe:

"Političkog uticaja nema kako kada se radi o izboru nosilaca pravosudne funkcije, tako i kada sudovi odlučuju u konkretnim slučajevima".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG