Dostupni linkovi

Mladić prebačen u Haški tribunal, sledi suđenje


Izručenje Ratka Mladića
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Policija prevozi Ratka Mladića, ratnog komandanta vojske bosamskih Srba koji je optužen za genocid i ratne zločine, ka beogradskom aerodromu odakle je odletio za Hag, gde će ga čeka suđenje na Haškom tribunalu. (Iva Martinović, 31. maj 2011)

Ratko Mladić, ratni komandant vojske bosanskih Srba, u utorak uveče prebačen je u pritvorsku jedinicu haškog tribunala koji će mu suditi za genocid i zločine protiv čovečnosti nakon 16 godina bežanja od pravde.

"Mogu potvrditi da je Ratko Mladić u pritvoru haškog tribunala," izjavila je portparolka haškog tribunala Nerma Jelačić novinarima ispred tribunala.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je rekao u saopštenju, koje u celosti možete pročitati ovde, da će datum njegovog prvog stupanja pred sud biti naknadno objavljen.

Oko 21.25 dva plavo-bela helikoptera doletela su do pritvora u Sheveningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog kruga, dok se drugi nije spuštao, a istovremeno je iza zidina pritvora ušlo nekoliko kombija.

Šest sati pre toga je ministarka pravde Srbije Snežana Malović potpisala nalog o izručenju, a potom je beli avion Vlade Srbije prebacio Mladića iz Beograda.

Jake bezbednosne mere pratile su ceo proces ekstradicije.

Mediji prenose da će Mladićeva zatvorska ćelija biti veličine 15 kvadrata, da će imati prozor, kao i da će optuženik imati pristup teretani i časovima jezika.

Mladić bi trebalo da se prvi put pojavi pred haškim tribunalom u roku od 48 sati.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je na konferenciji za novinare nešto iza 17 časova izjavila: "Poštovani građani, na osnovu svog ustavnog i zakonskog ovlašćenja donela sam odluku kojom se odobrava izručenje Ratka Mladića haškom tribunalu."



Dve kolone policijskih džipova, jedna od kojih je prevozila Mladića, odvojeno su između 16 i 17 časova napustile kompleks Višeg suda za ratne zločine i uputile se prema beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Nakon toga, avion sa Mladićem je uzleteo sa beogradskog aerodroma oko 17 časova i 20 minuta.

(FOTOGALERIJA: Izručenje Mladića Hagu, 31. maj 2011)


Sud je ranije u utorak odbio žalbu zastupnika Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, potvrdila je za RSE portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Mladić je 26. maja uhapšen u selu Lazarevo pored Zrenjanina, 15 godina nakon što je optužen za masakr 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, godinu dana optužnice za opsadu Sarajevo i ubistva i progon nesrba u drugim delovima BiH. Podatke o predmetu možete pronaći OVDE.

Mladić će se u Hagu pridružiti Radovanu Karadžiću, njegovom političkom šefu za vreme rata u BiH, koji je uhapšen u ljeto 2008. godine i kojem se tuži za iste zločine kao i Mladiću.

Poseta ćerkinom grobu

Optužnicom suda, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.

Ratko Mladic u pritvoru u Beogradu

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na optužen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Mladić je nakon hapšenja odveden u sednište Bezbednosno-informativne agencije, a odatle u Specijalni sud gde je saslušan i gde je odbio da primi optužnicu.

Sud je u petak, 27. maja, doneo odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu na šta se njegov advokat žalio zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je žalba danas odbijena.

Mladić je posetio u utorak rano ujutru grob svoje ćerke na Topčiderskom groblju, u pratnji velikog obezbeđenja, posle čega je vraćen u pritvorsku jedinicu specijalnog suda, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je podsetio da su se tužilaštvo i sud saglasili s Mladićevom molbom i da su nadležne službe procenile bezbednost te akcije i sprovele je u ranim jutarnjim časovima.

Detalji ekstradicije Mladića


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.

Detalji ekstradicije

Zoran Glavonjić

Haški optuženik Ratko Mladić u avionu za Hag bio je oko 17.20, nakon što je u koloni policijskih vozila pod maksimalnim merama obezbeđenja dovezen na aerodrom „Nikola Tesla“.

U tim trenucima, Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, na vanrednoj konferenciji za novinare rekla je odgovarajući na pitanje RSE da se Mladić nalazi na putu ka Međunarodnom sudu za ratne zločine.

„Ratko Mladić je izručen na osnovu utvrđene optužnice, naloga za hapšenje i transfera. On se tereti za najteže zločine protiv čovečnosti i najteže povrede međunarodnog humanitarnog prava. Srbija je njegovim izručenjem ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu. Dokazali smo da smo ljudi od reči.“

Prethodno je Snežana Malović, u 15 sati, potpisala rešenje o izručenju Ratka Mladića čime je počeo postupak ekstradicije, nakon što jer sud odbacio žalbu odbrane. Ona je rekla da čin izručenja Mladića predstavlja poruku pomirenja u regionu.

„Izvođenje Ratka Mladića pred lice pravde je satisfakcija za žrtve i njihove porodice. Njegovom predajom Tribunalu rad na ovom predmetu nije završen. Očekujem da će se utvrditi ko mu je sve ovo vreme pomagao u skrivanju i zašto je država Srbija trošila enormna sredstva tragajući za Mladićem. I ko je za to odgovoran. Srbija neće biti utočište za one koji su počinili ratne zločine, ali ni za organizovane kriminalne grupe.“

Do aerodroma u Surčinu, nekih dvadesetak kilometara od centra Beograda, odakle je za Holandiju upućen avionom Vlade Srbije, Mladić je od zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici transportovan u koloni policijskih vozila u kojoj je bilo desetak džipova i jedno oklopno vozilo „hummer“.

Konvoj su obezbeđivale jake snage žandarmerije, snajperisti oko zgrade suda, i policajci u civilu. Prethodno je ka aerodromu autoputem na kom je bio zaustavljen saobraćaj otišla još jedna kolona policijskih vozila koja je na pistu „Nikole Tesle“ stigla u minut do pet.

Kao i pri izručenju haškog optuženika Radovana Karadžića, više policijskih konvoja kretalo se ka arodromu iz razloga bezbednosti.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez problema.

„Taj period protekao je bez većih potresa. Mladićevim izručenjem Srbija je završila važnu etapu u odnosima sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom i time pokazala da na odgovoran način pristupa unutrašnjim i međunarodnim obavezama. Hapšenjem Mladića izbijen je iz ruku alibi nekima koji su to stavljali Srbiji kao prepreku na daljem putu evrointegracija. I još jednom da kažem, jasno je da Vlada Srbije nije kalkulisala s datumom hapšenja Ratka Mladića. Da je bilo tempiranja, onda bi se to dogodilo pre Bramercovog izveštaja".

Tokom izručenja Ratka Mladića na aerodromu “Nikola Tesla” nije bilo posebnih mera bezbednosti i avio-saobraćaj se odvijao normalno. Nakon što su obe kolone policijskih vozila napustile Specijalni sud saobraćaj je odblokiran u Ustaničkoj ulici, a policija i Žandarmerija su razišle.

Stanje oko zgrade Specijalnog suda, ispred koje su od hapšenja Ratka Mladića kampovale brojne domaće i strane novinarske ekipe, nakon izručenja najtraženijeg haškog optuženika ponovo je uobičajeno.
XS
SM
MD
LG