Dostupni linkovi

Oda ljudskosti: Ulica Srđana Aleksića i u Beogradu


Ilustracija
Ilustracija
Srđan Aleksić, koji je ubijen pre 20 godina u Trebinju jer je branio svog sugrađanina bošnjačke nacionalnosti od vojnika Vojske Republike Srpske, napokon je dobio ulicu i u Beogradu. Tako je, nakon Pančeva i Novog Sada, simbol otpora mržnji i nacionalizmu dobio priznanje i u glavnom gradu Srbije.

Odbornici Skupštine grada usvojili su na sednici održanoj u utorak predloge za imenovanje nekoliko ulica u prestonici Srbije. Na Novom Beogradu će jedna od njih ubuduće nositi i Aleksićevo ime.

Peticiju kojom se traži da i Beograd oda počast ovom hrabrom Trebinjcu pokrenula je Suzana Milosavljević Ilijić, koja kaže da je glavni grad poslao pozitivnu poruku svetu i svojim sugrađanima.

Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
“Beograđani i Beograd su time, kao i mnogo puta do sada, pokazali da su spremni za nove i pozitivne ideje, da poštuju i uvažavaju osnovne ljudske vrednosti koje su krasile Srđana. Mislim da bi Ulica Srđana Aleksića trebalo da bude večni podsetnik mladim generacijama da u odnosima s drugim ljudima treba da budu motivisani samo moralnim principima i da zanemare sve verske, nacionalne i druge razlike”, kaže naša sagovornica.

Peticiju je potpisalo više od 2.100 ljudi, a podržala ju je i ekipa okupljena oko filma “Krugovi”, koji je inspirisan upravo herojskim činom Srđana Aleksića. Glumac Nebojša Glogovac, koji u “Krugovima” tumači jednu od glavnih uloga, kaže za RSE da pozdravlja ovakvu odluku, jer je svojim činom Aleksić poslao univerzalnu poruku.

“To je lep gest i oda jednom herojskom, drugarskom činu. Mislim da je Srđan Aleksić simbol činjenja koje je zaboravljeno na ovim prostorima, ali i šire. U savremenom svetu je sve manje takvih dela”, ističe Glogovac.

Univerzalna vrednost

Srđan Aleksić, glumac amater i juniorski plivački prvak, životom je odbranio Alena Glavovića, Trebinjca koga je četvorica srpskih vojnika na ulici maltretirala zbog njegove nacionalnosti. Kada je Srđan stao u njegovu zaštitu, nasilnici su ga toliko brutalno pretukli da je pao u komu i nekoliko dana kasnije, 27. januara ‘93, podlegao povredama. Umro je sa 26 godina, a njegove ubice osuđene su na 28 meseci zatvora i danas su slobodni ljudi.

Za Aleksića i njegov herojski čin, međutim, nije znala većina prolaznika koje smo anketirali na beogradskim ulicama. No, kada smo im ukratko prepričali događaj, većina je istakla da Aleksić zaslužuje ulicu u Beogradu. Zabeležio Milan Nešić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

Osim Beograda, u Srbiji još samo Novi Sad i Pančevo u javnom prostoru čuvaju sećanje na podvig ovog hrabrog Trebinjca. Njegovo ime su već ponele ulice ili prolazi u gradovima BiH, od Sarajeva preko Tuzle i Prijedora. Predsednik Srbije Boris Tadić odlikovao ga je posthumno 2012. godine zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Iako je ova odluka, mogla biti i ranije donesena, za sećanje na delo Srđana Aleksića nikad nije kasno, ističe Ljiljana Spasić, predsednica Građanske akcije Pančevo koja je inicirala da prolaz u tom gradu ponese ime po Aleksiću. Ona dodaje da je važno što je Beograd odao počast Srđanu, jer je devedesetih nasilje i krenulo odatle.

“Dakle, mržnja i rat jesu krenuli iz Beograda. Setimo se samo ’87. pa nadalje devedesetih. Nadam se da će što više Beograđana usvojiti univerzalnu vrednost Srđana Aleksića, a to je ljudskost. Bilo bi jako dobro ukoliko bismo preuzeli samo delić one hrabrosti koju je Srđan pokazao”, zaključuje Ljiljana Spasić.

Na istoj sednici na kojoj je zvanično dodeljena ulica Srđanu Aleksiću, pasaž u centru Beograda imenovan je po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a jedan plato na Vračaru poneo je ime rediteljke Soje Jovanović.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG