Dostupni linkovi

Od večeras u većem dijelu Francuske policijski sat


Policijski sat u Parizu
Policijski sat u Parizu

Francuska će morati živjeti s korona virusom barem do sljedećeg ljeta, rekao je u petak predsjednik te zemlje Emmanuel Macron, javlja Reuters.

Macron, koji je govorio tokom posjete bolnici, rekao je da u ovoj fazi ne planiraju skraćivanje policijskog sata koji je uveden kako bi se spriječilo širenje virusa.

Francuska vlada je uvela policijski sat za dvije trećine zemlje koji stupa na snagu u petak naveče i bit će na snazi šedt sedmica, nakon što je zemlja zabilježila rekordan broj zaraženih u jednom danu - 41.622.

Preminulo je 146 osoba u prethodna 24 sata.

Oko 46 miliona građana je pogođeno policijskim satom koji traje od 21:00 naveče do 06:00 sati ujutro, prenosi BBC.

Francuski premijer Jean Castex rekao je da je "cirkulacija virusa danas dostigla jako visok nivo", odnosno 251 infekcija na 100.000 ljudi u proteklih sedam dana.

Rekao je da je to porast od 40% u jednoj sedmici, a stopa reprodukcije (R) je oko 1,35, "što u osnovi znači udvostručavanje broja slučajeva svake dvije sedmice". Brojem R mjeri se broj osoba na koje jedan zaraženi prenese virus.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj sada je prešao milion. U Evropi su te brojke imale samo još Španija i Rusija.

Prije sedam dana uveden je noćni policijski sat u Parizu i još osam francuskih gradova. Sada se on uvodi za još 38 područja.

XS
SM
MD
LG