Dostupni linkovi

Od koledža za modu do regrutovanja za Islamsku državu


Video grab na društvenim mrežama pokazuje dobrovoljce Islamske države sa ruskog govornog područja u borbama u Kobaneu

Joanna Paraszczuk, priredila Biljana Jovićević

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) je u drugom po veličini ruskom gradu, Sankt Petersburgu, otvorila prošle sedmice kriminalni dosije protiv 18-togodišnje, bivše studentice koledža za modu koja navodno pokušava da regrutuje Ruse da se pridruže militantima Islamske države (ID).

Prema navodima dnevnog portala Fontanka iz St.Petrsburga, osumnjičena, Marija Pogorelova, odletjela je za Istanbul 17.novembra 2014-te, a potom se pridružila militantima ID u provinciji Alepo.

Postavlja se logično pitanje zašto je i kako ruska tinejdžerka, koja je prethodno flertovala sa ekstremnim desničarskim grupama, ali i osoba koja ranije nije imala nikakve veze sa radikalnim islamom, otišla od kuće da se priključi ovoj ekstremističkoj sunitskoj militantnoj grupi na Bliskom istoku?

Pogorelova je odrasla u dvosobnom stanu na Kudožnjikov prospektu, u sjevernom dijelu St.Petrersburga. Kao dijete je pohađala časove plesa i bila fascinirana Šekspirom, navodi se na web sajtu Fontanke.

Ovaj informativni portal cinično zaključuje da su možda baš Šekspirova djela, ili, kako kažu, bar njihova sovjetska interpretacija, probudili u njoj smisao za socijalnu pravdu i aktivizam. Otelo je, na primjer „tumačen na takav način u SSSR-u da čitaoca ispuni simpatijom i saosjećanjem za borbu za nacionalno oslobođenje u Africi“, navodi autor teksta.

Marija Pogorelova je odrastala sa velikim interesovanjem za takozvanu "rasnu politiku". Ova tinejdžerka je 2012, navodno, bila povezna sa ekstremnom desnicom, išla je čak tako daleko da je imala tetovažu svastike na vratu. (Njena ju je majka, kako se navodi, natjerala da se vrati u studio za tetovaže i redizajnira svastiku u “nerazumljive geometrijske oblike”.)

Nešto kasnije, Pogorelova je počela da pohađa školu za frizere na koledžu u St.Petersburgu, ali je brzo i odustala. Portal Fontanka navodi i da ju je nekoliko puta policija presretala, a jednom je bila i uhapšena.

Marija Pogorelova je postala zainteresovana za radikalni islam kada joj je dosadio neonacizam, zaključuje portal Fontanka. Tinejdžerka koja je u jednom trenutku dobila posao u McDonald’su, odjednom je saopštila majci da je postala muslimanka i počela nositi nikab.

Kako se navodi, Pogorelova je u međuvremenu i promijenila ime Marija u Marjam, te upoznala muškarca preko jednog od on line sajtova za upoznavanje za muslimane. Muškarac, čije je online ime bilo Abu Bak bio je novodno u Siriji i borio se za ID. Pogorelovoj je poslat novac da plati avionsku kartu do Turske, odakle su je potom sačekali na granici sa Sirijom i odveli u Raku, koja je utvrda ID, gdje se susrela sa Abu Bakom.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Life News, koja ima bliske veze sa službama sigurnosti, vjeruje se da je Pogorelova sada angažovana na regrutovanju drugih Rusa da se priključe Islamskoj državi.

Portal Fontanka koji je imao na uvid neke od poruka koje je Pogorelova slala iz Sirije, navodi da njena korespodencija ima “notu nostalgije”.

Ona traži od regrutovanih da joj donesu ruske 'Lastočka' kandirane čokolade i heljdu, a tražila je i recept za boršć (rusko nacionalno jelo)”, naveli su.

Pogorelova nije prva ruska državljanka koji se pridružila ID-u nakon što je primila islam.

U januaru je objavljeno da je poznati ruski glumac Vadim Dorofejev poginuo boreći se za Islamsku državu u Siriji. Dorofejev je primio islam u januaru 2014-e, potom je ostavio ženu i dvoje maloljetne djece i otišao da se priključi ID-u.

Zvanično, priključenje grupi Islamska država u Rusiji je krivično djelo. Ruski Vrhovni sud zabranio je ovu militantnu grupu u decembru, proglasivši je terorističkom organizacijom.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG