Dostupni linkovi

Islamska država srušila drevni grad Hatru, Irak krivi međunarodnu zajednicu


Grad Hatra, arhivska fotografija
Grad Hatra, arhivska fotografija

Militanti Islamske države (IS) razorili su u subotu drevni grad Hatru na severu Iraka. UNESCO osudio ovaj akt, a Ministarstvo turizma i antikviteta Iraka okrivilo je međunarodnu zajednicu jer nije uspela da pomogne Iraku da zaštiti drevne spomenike.

Irački zvaničnici kažu da još uvek nisu poznate tačne razmere uništenja, ali da su stigli izveštaji da je ovaj grad demoliran.

Said Mamuzini, lokalni čelnik Demokratske partije Kurdistana, rekao je da su militanti koristili eksploziv, a potom buldožer.

“Hatra je veliki grad i mnogi artefakti iz tog perioda su bili zaštićeni”, rekao je Mamuzini, dodajući da su militanti ranije odneli zlato i srebro.

Hamid al-Džaburi, šef Odeljenja za arheologiju na Univerzitetu u Mosuli, rekao je da su militanti eksplozivom digli u vazduh drevne ostatke i artefakte.

Jedan zvaničnik rekao je za AP da su žitelji tog područja čuli dve snažne eksplozije.

Hatra, koja se nalazi oko 110 kilometara jugozapadno od Mosula, je osnovana u vreme Partijskog carstva, pre više od 2.000 godina, u vreme kad je ovo carstvo bilo kulturna i politička sila na području drevnog Irana.

Hatra je bila utvrđeni grad koji se odbranio od invazije Rimljana upravo zahvaljujući čvrstim bedemima kojima je bio opasan.

U Hatri su bili čuvani brojni hramovi i skulpture posvećeni bogovima, poput Apolona i Posejdona. Islamska država, koja kontoliše veliko područje Iraka i Sirije, smatra da su ove statue “lažni idoli” i da treba da budu uništene.

UNESCO je osudio uništavanje drevnog grada, napomenuvši da to pokazuje “prezir” koji IS ima prema istoriji i nasleđu arapskog naroda.

Ministarstvo turizma i antikviteta Iraka okrivilo je međunarodnu zajednicu, jer nije uspela da pomogne Iraku da zaštiti drevne spomenike.

“Odlaganje međunarodne pomoći Iraku ohrabirlo je teroriste da počine još jedan zločin u kojem su poharali i uništili ostatke Hatre”, navodi se u saopštenju.

Ovo je najnoviji u nizu napada IS na kulturno blago Iraka. IS je uništila Hatru svega dva dana nakon što su iračke vlasti saopštile da su militanti buldožerom sravnili sa zemljom drevni asirski grad Nimrud, takođe na severu Iraka.

Krajem prošlog meseca Islamska država objavila je video zapis na kojem se vidi kako militanti u mosulskom muzeju čekićima razbijaju asirske kamene statue stare 2.600 godina.

XS
SM
MD
LG