Dostupni linkovi

Očekuje se skoro izručenje "monstruma s Grbavice"


Veselin Vlahović prilikom hapšenja u Španiji, 2. mart 2010.
Veselin Vlahović prilikom hapšenja u Španiji, 2. mart 2010.
Bivši bokser sarajevskog kluba „Željezničar“, rođen u Nikšiću 1969. godine, Veselin Vlahović Batko, kasnije poznat kao monstrum s Grbavice, premlaćivanjem civila u ovom sarajevskom naselju tokom 1992. i 1993. godine demonstrirao je svoje bokserske vještine. Ubijao je nesrpsko stanovništvo na najsvirepije načine, silovao, mučio. Priznao je, uz opasku da se ne kaje, više od 100 ubistava, a među njegovim žrtvama bilo je i djece.

Nakon odluke španske vlade, Vlahović, koji je po međunarodnoj potjernici uhapšen u martu ove godine u španskom gradu Alicanteu, čeka izručenje Bosni i Hercegovini, gdje će mu se suditi za navedena djela.

Iako je odluka donesena prošle sedmice, Tužilšatvo BiH još nema informaciju kada će se izručenje desiti, kaže Selma Hećimović iz Ureda za informisanje državnog Tužilaštva:.

„Još uvijek nemamo zvaničnog obavještenja kad će se to desiti, mada mi očekujemo da se to desi vrlo skoro. Kad šapanjolske vlasti isporuče Batka našem pravosuđu, s obzirom da je njemu već određen pritvor, ona će odmah po dolasku u BiH biti u pritvoru,“
rekla je Hećimović.

Veselin Vlahović Batko iz ratnih dana, Foto: FTV
Drugačija odluka španskih vlasti nije se ni očekivala s obzirom na količinu i svirepost zločina koje je počinio, kaže predsjednica Udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić. Vlahovićeve žrtve i svjedoci njegovih zločina spremni su govoriti o strahotama koje su doživjeli, kaže Hasečić.

„Udruženje Žene žrtve rata je sa današnjim danom predalo oko 120 izjava gdje su silovane i seksualno zlostavljane žene koje su uporedo i žrtve i svjedoci i očevici čiji su najrođeni klani, ubijani pred njihovim očima, a prethodno su ih pljačkali. Svaka žrtva koja je do su dala izjavu Udruženju Žene žrtve rata, koje su i proslijeđene Tužilaštvu putem protokola, je sprema pogledati se licem u lice sa ratnim zločincem Batkom i ispričati sve što je preživjela i vidjela - s osnovnim ciljem da pobijedi pravda i istina,“
navodi Hasečić.

S.T.
sve vrijeme rata provela je na Grbavici. Nema, kaže, riječi da opiše zadovoljstvo što će se Batku suditi u BiH za sve zločine koje je počinio. Nekoliko puta je dolazio u zgradu u kojoj je stanovala. U samo dvije rečenice opisuje atmosferu koja ga je pratila.

„Batko je bio strah i trepet - da vam se zaledi krv,“
kaže ona.

Stravična sjećanja


U jednom od krvavih pohoda žrtva je bila i njena komšinica.

„Našao je jednu gospođu stariju, od jedno 70 godina, koja je prizemno kod kone preko puta mene pekla hljeb, vratio se po nju, odveo je u njezin stan gore i zadržao je drugo vremena. Ja sam prisluškivala kad će sići niz stepenice da se rasteretim toga. Onda sam polako izašla i na vrata povirila i vidjela ovu komšinicu. Kroz prozor se promolila čupava sva, kažem ja šta je. Kad mi, on je nju zaključao - i navodno da ju je silovao. Ona je umrla za dva, tri dana,“
priča Sedija.

Remza Žutić - Isaković
bila je žrtva premlaćivanja od strane pripadnika Batkovih „Belih anđela“, kako se zvala paravojna jedinica koju je predvodio. Ipak, njegova zvjerstva su ostala nadaleko upamćena.
Remza Žutić - Isaković: On je gdje god je stigao klao, ubijao


„On je gdje god je stigao klao, ubijao: Pokupe i odvedu gore na Vraca i ubijaju. Jesu li gore odveli Džemu Ibriševića i odsjekli mu glavu. Odveo ga on. Moju su sestru Zehru, umrla je, od 80 godina i nešto silovali dole,“
sjeća se Remza.

Josip i Željko Antolić, otac i sin, odvedeni su iz svog stana na Grbavici 16. juna 1992. godine. Željkova supruga bezuspješno je tražila muža i svekra, da bi na kraju saznala da ih je ubio monstrum s Grbavice.

„Nisam taj dan smjela izaći jer je on išao ulicom, pucao iz puške. Ja sam ujutro odmah otišao u štab da pitam, međutim jedan vojnik je stajao, nije se predstavio, i rekao: ’Gospođo, ako ćete mene poslušati, nemojte se približavati štabu, eno njega odozgo.’ On je stvarno išli niza stepenice. I onda se pričalo da su zamijenjeni, da su na onoj strani. Ja sam kontaktirali i onu stranu u Sarajevu, međutim, nikad niko ih nije vidio. Na kraju se 1999. ispostavilo da su oni odmah, isti dan, na Vracama ubijeni,“
kaže ona.

Vlahovićevo izručenje je tražila i Crna Gora nakon što je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, nadomak Podgorice, gdje je izdržavao kaznu od 3,5 godine zatvora zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja. Batka je od Španije tražila i Srbija, i to zbog ubistva, radi izdržavanja kazne od 15 godina na koju je osuđen zbog ovog djela.

(Video: Hapšenje Veselina Vlahovića Batka)



*****
Ostali prilozi iz programa Pred licem pravde:
Tokom rata u BiH silovano oko dvadeset hiljada žena

Britanski sud odbio izručenje Ganića
Srbija će se verovatno žaliti na odluku
Odbijanje izručenja Ganića Srbiji različito primljeno u BiH

Očekuje se skoro izručenje "monstruma sa Grbavice"

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG